FAKTOR MIRA I STABILNOSTI U REGIJI: Vučić okrunjen titulom najutjecajnijeg političara Balkana

Pedja Milosavljevic/Cropix

Međunarodni institut za bliskoistočne i balkanske studije iz Ljubljane (IFIMES) izdao je studiju kojom Aleksandra Vučića proglašava najvažnijom političkom figurom Balkana i jugoistočne Europe. “Srbija je zahvaljujući predsjedniku Aleksandru Vučiću postala epicentar događanja u regiji. Srbija je ključna za mir i stabilnost, a on je glavni politički lider, što je na svojevrsni način potvrdila njemačka kancelarka Angela Merkel, koja se jedino s njim sastala na marginama glavnog tajništva Ujedinjenih naroda i ni sa jednim drugim čelnikom iz regije”, navodi se u istraživanju.

U najnovijoj analizi povodom predstojećih prijevremenih izbora na Kosovu, konstatiraju da na tome teritoriju već duže vrijeme traje kompleksna situacija koja je dovela do toga da se kosovski političari međusobno obračunavaju, a EU je, kako navode, izgubila kontrolu nad procesom dijaloga Beograda i Prištine.

Ukazuju da su upravo Merkel i Vučić najzaslužniji za pokretanje Berlinskog procesa u kolovozu 2014.godine, koji se pokazao kao do sada najvažnija inicijativa za jačanje regionalne suradnje zemalja Zapadnog Balkana i njihove europske integracije. Podsjećamo, cilj berlinskog summita bio je da se s jedne strane pruži podrška zapadnobalkanskih zemalja u njihovim nastojanjima ka članstvu u EU, a s druge strane da se potakne uža međusobna regionalna suradnja tih zemalja.

Dok se Kosovo nalazi u svojevrsnoj (samo)izolaciji – IFIMES ukazuje na predstojeću živu političku aktivnost Vučića, koji će biti domaćin trilateralnog susreta sa turskim predsjednikom Erdoganom i članovima Predsjedništva BiH, 7. i 8. listopada u Beogradu, kada će biti položen kamen temeljac za početak izgradnje najvećeg infrastrukturnog projekta u regiji, gradnja autoceste Beograd – Sarajevo. Dan nakon toga, dodaju, Vučić će u Novom Sadu ugostiti premijere Albanije i Sjeverne Makedonije, Edija Ramu (PS) i Zorana Zaeva (SDSM). Na svim tim susretima, neće biti predstavnika Kosova.

“Srbija je zahvaljujući Vučiću postala epicentar događanja u regiji. Zajednički ekonomski razvoj i uspostavljanje malog Šengena su prioriteti u regionalnoj suradnji”, navodi IFIMES, uz konstataciju da pojedinačno male zemlje ne mogu privući globalne investitore i teže mogu osigurati održiv ekonomski rast i razvoj. Zbog toga bi, dodaju, za eliminiranje unutrašnjih graničnih barijera, carina, bilo dobro za zemlje Zapadnog Balkana da imaju usuglašenu infrastrukturnu politiku i da zajednički rade na ekonomskoj obnovi regije. Vidimo i prema najnovijim porukama srpskog vrha, da se ide u smjeru stvaranja “malog Šengena”, a prvi korak je nedavno otvaranje integriranog graničnog prijelaza Preševo/Tabanovce između Srbije i Sjeverne Makedonije.



Facebook Comments

Loading...
DIJELI