FILIPOVIĆ O DONESENIM ODLUKAMA: ‘Plin se mora prodati HEP-u, u Ini postoji jedan veliki problem’

Marko Todorov/Cropix

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović dao je izjavu nakon sjednice Vlade.

“Donesena je odluka da Ina poveća proizvodnju plina za deset posto”, rekao je i dodao: “Odluku smo donijeli danas sukladno svim zakonskim propisima i danas ću razgovarati s predstavnicima MOL-a i informirati ih o tome. Najavio sam prošli tjedan da ćemo to napraviti. Napravili smo to u svrhu sigurnosti opskrbe. Hrvatski plin hrvatskim građanima… Ne postoji način da MOL to spriječi. Dopunili smo uredbu kojom se ograničava cijena električne energije.”

“Jučer sam bio u kontaktu s Plenkovićem, osjećam se dobro, ali za svaki slučaj ću najkasnije sutra napraviti test”, dodao je komentirajući činjenicu da je Andrej Plenković pozitivan na koronavirus.

O Ininim cijenama plina rekao je: “Trebaju nam to dostaviti. Stavili smo najnižu cijenu koja se mogla, sukladno propisima. Iskoristili smo sve što zakoni dozvoljavaju, išli smo s najnižom cijenom za građane i da se po toj cijeni mora prodati HEP-u. Cijena plina na burzama je pet puta veća od ove cijene.”

“Donesena je odluka da se plin mora prodati HEP-u. Nisam vidio sve ugovore, zatražio sam reviziju”, naglasio je.



Filipović je istaknuo da će pričekati istragu u Ini pa dalje komentirati. “Inzistirat ćemo na promjeni modela korporativnog upravljanja”, dodao je aludirajući na poslovanje.

“Imali smo jučer krizni tim, predstavio sam ideju i jednoglasna je odluka bila da hrvatski plin ide hrvatskim građanima i tvrtkama i da se Ini naloži povećanje proizvodnje za 10 posto. Ako se pokaže da se može još povećati, ići ćemo s odlukama u tom smjeru”, rekao je Filipović.

Ponovno je komentirao  aferu u Ini istaknuvši:

“Problem korporativnog upravljanja u Ini je velik. Ne mogu direktori četvrte razine donositi odluke koje imaju katastrofalne posljedice, i to na temelju suglasnosti Uprave društva, a to je većinom mađarska strana. Zato ćemo inzistirati na smjeni cjelokupne Uprave Ine i promjeni modela upravljanja.”

Na pitanje o eventualnom podnošenju prijava rekao je da se zasad samo traži njihova odgovornost.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI