FILIPOVIĆ O NOVIM VLADINIM MJERAMA: ‘Sve opcije su na stolu, preko vikenda imat ćemo precizne cijene’

Marko Todorov/Cropix

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović za Media servis govorio je oko Vladinih mjera te povećanju cijena goriva.
Pred istekom smo Vladine odluke o 14-dnevnom zamrzavanju cijena naftnih derivata na benzinskim crpkama, izuzev onih na autocestama. Predviđa se novi rast cijena goriva, a ministar Filipović odgovorio je na pitanje sprema li Vlada nove mjere:

‘‘Razmatramo baš sve mjere, znači sve opcije su na stolu. Imamo još mogućnost kada govorimo o trošarinama. Donijet ćemo onu odluku koja će ići u korist, koja će u ovom trenutku biti zadovoljavajuća. No tek kad vidimo kolika će biti cijena u konačnici, a to možemo napraviti kad se danas zaključi trgovanje. Znači preko vikenda ćemo imati precizne cijene i onda ćemo na temelju toga donijeti odluku. Moramo sačekati ponedjeljak‘‘.

Premijer Andrej Plenković je najavio vaučere za gorivo kao dugoročniju mjeru pomoći socijalno ugroženima.

‘‘Situacija je toliko promjenjiva da ne možemo predvidjeti što će se dogoditi sljedeća dva tjedna. Možda ćemo za sljedeća dva tjedna morati drugačije reagirati, a posebno kakva će biti situacija na jesen. Vaučeri su u planu i predviđeno je da krenu negdje na jesen, ali o detaljima ću govoriti kada za to dođe vrijeme‘‘.

“Usudit ću se reći da će naše podzemno skladište plina biti zapunjeno onako kako je to krizni tim za opskrbu plinom predvidio. Donijeli smo odluku kojom se zadužuje HEP da obavi taj dio posla i HEP to radi. Skladište plina se puni i ono će biti zapunjeno na onoj razini koji smo mi odredili do 1. listopada ove godine. Prema tome, usudit ću se reći da sigurnost opskrbe plinom i energentima kod nas neće doći u pitanje‘‘.

Naglasio je da smo u boljoj poziciji od nekih zemalja jer imamo LNG terminal na Krku. Najavljeno je i širenje kapaciteta LNG-ja s 2,9 na 6,1 milijardi kubičnih metara plina.



“U kratkoročnom razdoblju možemo uduplati kapacitete i bit ćemo u situaciji da opskrbljujemo plinom Sloveniju, Mađarsku, ali i Bosnu i Hercegovinu. Da bi se to dogodilo moramo uložiti u plinovod. Plinacro planirana nekoliko investicija i iskoristit ćemo maksimalno sredstva koja nam stoje na raspolaganju kroz ‘REPowerEU‘ plan. Želimo od Hrvatske napraviti energetsko čvorište Europe i želimo biti važan i ozbiljan igrač na novoj energetskoj karti, koja će se sada rekonfigurirati‘‘.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI