FILIPOVIĆ ZNA KOJI JE PROBLEM TOMAŠEVIĆA: Opterećen je milijunskim donacijama iz inozemstva

Foto: Pixsell

Kandidat HDZ-HSLS-HSU-a za zagrebačkoga gradonačelnika Davor Filipović izjavio je da najvišu razinu transparentnosti nije podupro nitko od njegovih protukandidata, a posebno nije Tomašević koji je opterećen milijunskim donacijama što ih je godinama primao iz inozemstva.

Filipović je to izjavio u subotu na zajedničkoj konferenciji za novinare sa zastupnikom u Hrvatskom saboru i gradonačelnikom Bjelovara Dariom Hrebakom (HSLS) ispred zgrade Gradske uprave Grada Zagreba, upitavši gdje je to Tomislav Tomašević bio konzultant i u kojih to četrdesetak zemalja?

Poručio je da Tomašević, koji na lokalnim izborima za Zagreb predvodi zeleno-lijevi blok, upravo zato što je opterećen milijunskim donacijama, ne može poduprijeti transpranetnost poslovanja.

Kandidat HDZ-HSLS-HSU-a za zagrebačkog gradonačelnika Filipović rekao je da su sada bitni znanje i odgovornost te naglasio kako transparentnost treba podignuti na najveću moguću razini.

Pozvao je sugrađane da ‘zajedno zasuču rukave i učine sve kako bi Zagreb bio grad  u kojem najbolji pobjeđuju, a najslabiji su zaštićeni’.
Podsjetio je kako je grad Bjelovar transparentnost podigao na visoku razinu, dodavši da je Dario Hrebak bio predvodnik tog pothvata.



“Želim dobru praksu koja je napravljena u Bjelovaru, donijeti i u Zagreb i dodatno je pojačati”, rekao je Filipović.

“Osim toga što će naši sugrađani imati uvid u svaku potrošenu kunu, planiram na sva mjesta radova u gradu Zagrebu postaviti natpis na koje će biti ispisano: tko nešto radi, po kojoj cijeni to radi i koji je rok radova”, najavio je Filipović. Na taj če način, dodao je, Zagrepčani moći na mjestu događaja vidjeti je li nešto u redu ili nije.
Naglasio je i kako planira uvesti imovinske kartice svih gradskih pročelnika i direktora u gradskim poduzećima.

“Po uzoru na grad Prag koji je 2019. uveo međunarodni antikorupcijski standard ISO 37001 želim to napraviti i u gradu Zagrebu kako bih kreirao antikorupcijsku klimu”, rekao je HDZ-ov Filipović.

Najavio je i kako planira uvesti oporbu u nadzor javnih natječaja velike vrijednosti, kako se u Zagrebu više nikad ne bi događali projekti poput Sljemenske žičare, gdje je vrijednost otišla s planiranih 300 milijuna kuna na 750 milijuna kuna.

Filipović: Zagrepčani ne trebaju imati najveći prirez u državi 

Na upit o mogućnosti brzoga smanjenja prireza, odgovorio je kako će svake godine smanjiti prirez za jedna posto. S obzirom na teško stanje gradskih financija važno je krenuti sa smanjenjima koja ne mogu biti tako velika jer je proračun devastiran, rekao je Filišpović.

Smanjenje prireza u ovoj godini s 18 na 17 posto, a uzimajući u obzir da je prošloj godini iznos prireza bio 882 milijuna kuna, značilo bi to 49 milijuna kuna  manje u gradskom proračunu, napomenuo je dodavši kako će postupno ići u smanjivanje prireza.

Filipović smatra kako Zagrepčani ne trebaju imati najveći prirez u državi. Sve se to može napraviti kada se podigne transparentnost na najveću razinu, istaknuo je dodavši kako neće biti preplaćivanih projekata, jer se uštede mogu tako napraviti  i nadoknaditi dio novaca koji će manje ući u proračun.

Odgovarajući na upit kako će to građani vidjeti, rekao je da će se na aplikaciji vidjeti kako je potrošena svaka kuna.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI