Film ‘Gospa od utočišta’ osvojio Grand Prix festivala

screenshot

Tema filma je najpoznatije marijansko hodočasničko svetište u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji

Na završenom osmom filmskom Festivalu hrvatskih katoličkih filmova koji se održavao u marijanskom svetištu na Trsatu Grand-Prix Festivala po prvi puta osvojila su dva filma „Gospa od utočišta“, redatelja Srđana Segarića i „Zašto smo došli vlakom“, redatelja Joška Marušića. Za najbolju glazbu, nagradu je dobio skladatelj Pere Ištvančić u filmu „Gospa od utočišta“.

U obrazloženju predsjednika žirija Petra Trinajstića za film „Gospa od utočišta“,redatelja Srđana Segarića navodi se da je dokumentarac u kome žiri prepoznaje rad istinskog vjernika i teološkog znalca koji svakim kadrom ove velike priče to jasno i pokazuje. Segarićev film oličenje je onoga klasičnoga vjerskoga, hodočasničkoga filma iz kojeg pršti zanos, nada, ljubav i vjera. Istovremeno je pričom o stradanju Gospe Aljmaške i njenih vjernika Slavonaca u Domovinskom ratu, film dobio neke metaforične značajke dostojne evanđeoskih zapisa.

Glazba skladatelja Pere Ištvančića u filmu Srđana Segarića koji priča o povijesti čuvenoga aljmaškoga svetišta i križnom putu vjernika i njihove Gospe tijekom Domovinskog rata, dočarala je svu tragiku, ali i veličanstvenost zbivanja koja se nižu minutama ovoga vrsnog filma prožetog katoličkim iskazima vjere i nade. Ištvančićeva glazba odiše ravnicom, Dunavom i Dravom, ali i opjevava duše ovoga našeg vjerničkog puka.

Tema filma je najpoznatije marijansko hodočasničko svetište u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji koje se nalazi u mjestu Aljmaš. U filmu je obuhvaćena kronika događanja kroz povijest od 1332. godine do danas, kronika o progonu hrvatskoga življa i njegove katoličke vjere s posebnim osvrtom za vrijeme Domovinskog rata, kada su Hrvati bili prognani sa svoga ognjišta, a svetište sravljeno sa zemljom. Snimljen na autentičnim mjestima,u filmu su zabilježene izjave svjedoka, dokumentarna građa i ambijentalne vrijednosti ovoga hrvatskoga prostora.

Film je nastao u produkciji Udruge dr. Ante Starčević iz Tovarnika.Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI