FINA KAO ‘KOSAC SMRTI’: Građani ostali bez krova nad glavom, a njihove nekretnine prodane za nekoliko stotina kuna

Foto: Marko Lukunic/Vecernji list

Da je Hrvatska zemlja u kojoj se država prema svojim građanima ponaša kao “zla maćeha”, a ne kao “majka” dokaz su i elektroničke dražbe koje provodi Financijska agencija (Fina).

Naime, u posljednjih šest godina i devet mjeseci prodane su 17.323 nekretnine i 365 pokretnina koje su njihovi vlasnici “izgubili” u ovršnim i stečajnim postupcima.

Kako piše Novi list, za njih je na dražbama u valjanim ponudama postignuta ukupna cijena od gotovo 5,9 milijardi kuna. Od tog iznosa zasad je uplaćeno 2,68 milijardi kuna, odnosno nešto više od 45 posto.

Otkako je Fina preuzela provođenje prodaje nekretnina i pokretnina iz ovršnih i stečajnih postupaka, a to je bilo 1. siječnja 2015. godine te sve do kraja rujna ove godine, održano je 23.579 dražbi i na njima je prodano ukupno 6.742 predmeta.

No, kako ističu u Fini, jedan predmet prodaje može sadržavati više pojedinačnih objekata, primjerice pet stanova i dva parkirališna mjesta.



Na dražbama su bili i stanovi i kuće, koji su prije prodaje služili za stanovanje, a njihovi vlasnici su ih izgubili u ovršnim postupcima ili su im tvrtke otišle u stečaj pa su postali dio stečajne imovine.

Što se tiče stanova i kuća koje su prije prodaje služile za stanovanje, a njihovi vlasnici ih izgubili u ovršnim postupcima ili su im tvrtke završile u stečajevima pa su postali dio stečajne imovine, iz Fine ističu da ih je u promatranom proteklom razdoblju prodano 2.232.

Bilo da su prodavani pojedinačno ili su bili dio imovine koja se prodavala da se namire vjerovnici, za njih je na dražbama postignuta ukupna cijena od 1,4 milijarde kuna.

Kako ističu u Fini, do 30. rujna ove godine od tog je iznosa uplaćeno gotovo 540 milijuna kuna, što je malo više od 38 posto postignute cijene.

Kad se gledaju samo nekretnine koje su prije dražbe služile za stanovanje, u prosjeku su na dražbi postizale cijene od 630 tisuća kuna.

Ipak, treba istaknuti kako su se na dražbi tijekom ovih godina nudile kuće i za po nekoliko stotina kuna, ali i nekretnine od po nekoliko milijuna kuna.

Prije nego što je Fina preuzela prodaju nekretnina, taj je posao kroz Očevidnik nekretnina od 2003. godine radila Hrvatska gospodarska komora, objavio je Novi list.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI