FINSKA ULAZI U NATO? Navodno će kandidaturu predati u svibnju

Finska se u vojnim pitanjima nikada nije htjela miješati, dijelom zbog toga da ne provocira istočnog susjeda Rusiju s kojom dijeli 1300 kilometara dugu granicu. No, ta se zemlja do kraja lipnja priprema za potencijalno povijesnu odluku o kandidaturi za članstvo u NATO savezu radi odvraćanja ruske agresije, piše AFP.

Ruska invazija na Ukrajinu 24. veljače je udvostručila podršku finskih građana za članstvo u NATO-u s 30 na 60 posto, prema nizu provedenih anketa.

“Nikada nemojte podcjenjivati kapacitet Finaca da donose brze odluke kada se svijet mijenja”, rekao je bivši finski premijer Alexander Stubb.

On je zagovaratelj članstva u NATO-u, a vjeruje da je finska kandidatura neizbježna u vrijeme kada Finci preispituju svoj odnos s Rusijom.

Izvješće o nacionalnoj sigurnosti, koje je zatražila vlada, idućeg će tjedna biti predano finskom parlamentu, Eduskunti, kako bi pomoglo zastupnicima da se odluče prije nego što se bude glasalo o kandidaturi.



“Imat ćemo veoma oprezne rasprave, no to neće potrajati duže nego što treba”, rekla je finska premijerka Sanna Marin.

Dodala je da bi rasprava trebala završiti do kraja lipnja.

“Moja je procjena da ćemo kandidaturu predati tijekom svibnja, prije lipanjskog samita NATO-a u Madridu”, rekao je Stubb.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI