Flego: ‘Istra je najuspješnija regija jer u njoj HDZ nikad nije bio na vlasti’

screenshot

Gost N1 studija uživo bio je istarski župan i nositelj liste Amsterdamske koalicije na izborima za Europski parlament Valter Flego (IDS).

Jučer je odgođeno treće ročište o stečaju Uljaniku, a sve oči sada su uprte u Kineze koji o bilazak brodogradilišta dolaze 1. svibnja. Flego ističe kako je problem loš zakonski okvir.

“Ovo što se sad događa je rezultat nečinjenja, nedonošenja odluka i nepostojanja jednog okvira. Ukoliko želimo zaštititi brodogradnju kao Hrvatska, onda naravno postoje jasni alati i zakonski okvir. Lako možemo vidjeti kako to rade druge zemlje, Nizozemska iz EU fondova financira istraživanje i razvoj kako bi brodogradilišta bila jeftinija. Minsitar Horvat je još nedavno govorio kako potencijalni strateški partneri stoje u redu, vidjeli smo kako je to završilo. A problem je okkvir za koji je zadužena država, on je nekonkurentan na globalnom tržištu. Država je isto tako vlasnik preko 25 posto Uljanika i jamstva koja su se davala godinama bila su bez kontrole, država ne može pobijeći od nečinjenja. Osnovni problem bilo kojeg strateškog partnera je nepostojanje državnog okvira”, smatra Flego.

Dodaje da se “Uljanik može spasiti, Ameriku ne treba otkrivati, Amerika je odavno otkrivena”.

HDZ i IDS međusobno se optužuju za stanje u Uljaniku, no Flego kaže da u IDS-u ne osjećaju teret.



“Osjećamo prije svega tugu jer se ekonomska tema preselila u politički ring, a to nije dobro. IDS nikad nije imao upliv na kadroviranje, na ekonomsku politiku. Mi smo napravili najrazvijeniju regiju u Hrvatskoj. Istra je prirodni eksperiment kako izgleda regija u kojoj HDZ nikad nije bio na vlasti – najuspješnija je”, rekao je Flego.

Za kampanju za europske izbore Flego uskoro planira uzeti godišnji odmor, zasad, kako kaže, prijepodne tijekom tjedna radi kao župan, a poslijepodne i vikendom više se koncentrira na kampanju.

Uvjeren je u dobar rezulat Amsterdamske koalicije: “Mislim da ćemo biti jedno pozitivno iznenađenje jer smo mi najjača opozicija HDZ-u i zagovaramo jednu progresivnu, naprednu Hrvatsku”.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI