FORUM ŽENA SDP-a POPLJUVAO VLADAJUĆE: ‘Ovo društvo pod Plenkovićem postaje ženomrzačko, Stier i Ilčić svrstavaju nas među zemlje poput Poljske’

Marko Prpic/PIXSELL

"Ovo društvo nažalost, pod Plenkovićevom vladom postaje ženomrzačko društvo u kojemu žene više nisu sigurne kao što su nekada bile", žustro je izjavila Leaković te pozvala Forum žena SDP-a da se tome oštro suprotstav

I dok se na Zagrebačkom velesajmu održava Izborni sabor Zajednice žena HDZ-a Katarina Zrinski, svoju je izvještajno-tematsku skupštinu  u Zagrebu održao i Socijaldemokratski forum žena SDP-a Hrvatske. Na njoj je, uoči lokalnih izbora u svibnju, usvojena Deklaracija o uravnoteženoj zastupljenosti žena i muškaraca na izbornim listama te naizmjenični raspored kandidatkinja i kandidata na izbornim listama.

Vršiteljica dužnosti predsjednice Socijaldemokratskog foruma žena SDP-a Hrvatske Karolina Leaković izjavila je da Forum žena SDP-a traži “rodni paritet na kandidacijskim listama za izbore za tijela lokalne i područne samouprave te naizmjenično pozicioniranje kandidatkinja i kandidata na listama, po tzv. zip-sustavu”.

Predsjednik SDP-a, Davor Bernardić, također je sudjelovao na skupštini te je priliku iskoristio kako bi prozvao vladajuće za “neravnopravnost žena u društvu i sputavanje ljudskih prava”, a naglasio je i da im SDP neće dopustiti da se Hrvatsku pretvore u “malu turističku destinaciju na Bliskom istoku”.

“Žene su danas u Hrvatskoj potlačene, rade u prosjeku za 12 posto manju plaću od svojih muških kolega, ograničava im se pravo na izbor i na pobačaj”, rekao je Bernardić na samom početku skupštine održane u hotelu Panorama u Zagrebu. Njegova je ideja da se SDP suprotstavi “konzervativnoj revoluciji koja želi da žene budu potlačene, a Hrvatska postane turistička državica na Bliskom istoku”.

Političke stavove morala je naglasiti i Karolina Leaković, rekavši da je poanta da Forum žena SDP-a oštro osuđuje “politiku koju promovira ministar vanjskih poslova Davor Stier i njegov novoimenovani savjetnik Ilčić koji na sve moguće načine Hrvatski nastoje svrstati u red zemalja poput Poljske i Mađarske koje imaju vrlo konzervativnu i retrogradnu politiku prema rodnoj ravnopravnosti”.“Ovo društvo nažalost, pod Plenkovićevom vladom postaje ženomrzačko društvo u kojemu žene više nisu sigurne kao što su nekada bile”, žustro je izjavila Leaković te pozvala Forum žena SDP-a da se tome oštro suprotstavi.

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI