(FOTO) LGBT PROSVJED PUN POLITIČKIH PROVOKACIJA: ‘Mirna’ masa izviždala Ilčića i Predsjednicu

Libela.org/Facebook

U govorima koji su orili Trgom žrtva fašizma jasno se očitovala politička netrepeljivost i prozivke desne politike u zemlji

U 18 sati na zagrebačkom Trgu žrtava fašizma počeo je prosvjed podrške pod nazivom “Ljubav jest i ostaje jača od mržnje!”, potaknut napadom suzavcem u noćnom klubu Super Super, u kojem je nekoliko ljudi ozlijeđeno. Na prosvjedu se okupilo nekoliko stotina ljudi, a od političara ondje su viđeni SDP-ovci Davor Bernardić, Bojan Glavašević, Mihael Zmajlović te Ranko Ostojić. Premijer Plenković osudio je napad u klubu, no dodao je da neće prisustvovati prosvjedu.

Kako javlja N1 televizija, na spomen Ladislava Ilčića trgom su se prolomili glasni zvižduci, isto kao i u slučaju predsjednice Kolinde Grabar Kitarović.

“Vlada daje Ilčiću 200.000 kuna godišnje, a Prideu nula kuna”, poručila je Sandra Benčić s Trga žrtava fašizma. Podsjetila je i na to da je Kolinda Grabar Kitarović prije točno godinu dana pisala Miloradu Pupovcu, kada je u pismu navela da pripadnici manjina vrijeđaju i provociraju, a podsjetila je i na ispriku zbog srpskih čokoladica.

“Tu politiku ne prihvaćamo”, povikala je.

“Ova Vlada je pokazala što misli kad nije osudila postavljanje ustaške ploče u Jasenovcu”, dodala je.



Na prosvjedu se vijorio i transparent na kojem piše: “Za FREEdom spremni”.

LeZbor je otpjevao pjesmu  Sandija Cenova “Ljubav za sve” koja je bila himna kampanje “PROTIV” iz vremena referenduma za brak.

U govorima koji su orili Trgom žrtva fašizma jasno se očitovala politička netrepeljivost i prozivke desne politike u zemlji.

Libela

Sandra Benčić iz CMS-a poručila je političarima: “Ne damo se zavarati vašim umivenim govorom, jer su vaša djela drugačija.”

“Ova Vlada na umiveni način nastavlja konzervativnu revoluciju, koja je počela s Hasanbegovićem”, kazala je.

Oko 18.40 organizatori prosvjeda pozvali su više stotina okupljenih da se mirno raziđu te je službeni program prosvjeda završen.

Podsjetimo, izvršna koordinatorica Zagreb Pridea Jelena Poštić na konferenciji za novinare u Kući ljudskih prava u Zagrebu izjavila je da takvih događaja nije bilo u proteklih nekoliko godina, no da su u posljednje vrijeme svjedoci porasta otvorenog nasilja i mržnje.

“Sustavna relativizacija govora mržnje i okretanje glave vladajućih od nasilja koje se vrši u javnom prostoru, štura generička priopćenja u kojima „oštro osuđuju svaki oblik nasilja“, razni kvazi-politički marginalci koji pozivaju na progon svih koje smatraju nepodobnima. To je naša sadašnjost”, poručili su iz Zagreb Pridea.

pride1
Među okupljenima na prosvjedu mogu se uočiti brojne zastave duginih boja, simbol LGBT-a

U pozivu na prosvjed, organizatori su građane pozvali na sljedeće:

“Pokažimo da svi mi građani i građanke Republike Hrvatske nećemo stajati sa strane i gledati kako se temelji ove države urušavaju pod izlikom domoljublja i tradicije. Ne dopustimo da nam ekstremisti i fundamentalisti preotmu domovinu.”

Facebook Comments

Loading...
DIJELI