(FOTO) OBITELJ TUĐMAN I IZASLANSTVO HDZ-a NA MIROGOJU: Položili vijence na grob prvog predsjednika

Igor Kralj/PIXSELL

"U njegovu bi HDZ-u bilo mjesta i za Esih i Hasanbegovića", smatra Kujundžić

Izaslanstvo HDZ-a predvođeno glavnim tajnikom i predsjednikom Hrvatskog sabora Gordanom Jandrokovićem, u nedjelju je zajedno s obitelji Tuđman položilo vijence i zapalilo svijeće na grobu prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana povodom 95. obljetnice njegovog rođenja.

Jandroković je istaknuo kako je predsjednik Tuđman jako dobro prepoznavao prioritete u vrlo kompleksnim međunarodnim okolnostima i unutarnjim okolnostima ondašnje Hrvatske, odgovarajući tako na pitanje novinara bi li Tuđman bio zadovoljan današnjim HDZ-om.  Naglasio je i kako je Tuđmanovo učenje duboko ukorijenjeno u program i političko djelovanje HDZ-a.

Dodao je i kako je prvi hrvatski predsjednik počeo zauzimati mjesto koje mu pripada u hrvatskoj povijesti.

Vijence su položili i svijeće zapalili i potpredsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner te ministar zdravstva Milan Kujundžić.

Akademik Reiner istaknuo je kako je Tuđman “sanjao i ostvario slobodnu, neovisnu i demokratsku Hrvatsku, kakvu mi danas, nakon mnogih stoljeća, imamo” te dodao kako to “nitko ne može osporiti”.



 

Ministar Kujundžić složio se da je Tuđman “najveća povijesna hrvatska osoba, jer mnogi su sanjali i davali svoje živote za Hrvatsku, a jedino je on uspio napraviti demokratsku, neovisnu državu Hrvatsku”.

Iako će uvijek biti pojedinaca koji ne prihvaćaju ni samostalnu državu Hrvatsku ni Franju Tuđmana, na razini hrvatske nacije sigurno je – tzv. proces detuđmanizacije zaustavljen, ocijenio je. Jer Hrvati danas “spoznaju, iz dana u dan, veličinu Franje Tuđmana”, rekao je Kujundžić.

I Kujundžiću je bilo postavljeno isto pitanje: Bi li Tuđman bio zadovoljan današnjim HDZ-om, na što je ministar odgovorio: Teško je reći jer puno se dobrih stvari dogodilo, neke nam ne idu najbolje – trebat će mijenjati, popravljati i razvijati”. Na pitanje li bi u Tuđmanovu HDZ-u bilo mjesta za Zlatka Hasanbegovića i Brunu Esih, ministar je kazao kako misli da bi, jer “HDZ je bio i trebao bi biti stranka okupljanja, zajedništva, pomirbe, tolerancije i uvažavanja onih koji drugačije misle”.

Uz izaslanstvo HDZ-a, vijenac su na grob prvog hrvatskog predsjednika položili i članovi obitelji Tuđman, supruga Ankica, kći Nevenka i sin Miroslav, saborski zastupnik HDZ-a.

Prof. Miroslav Tuđman ocijenio je kako će uvijek biti pojedinaca koji neće željeti prihvatiti važnost predsjednika dr. Franje Tuđmana i njegovo mjesto u hrvatskoj povijesti. No, kako smatra, razni pokazatelji, primjerice činjenica da je imenom predsjednika Tuđmana nazvano Vojno učilište te Zračna luka u Zagrebu, i to za vrijeme koalicijskih vlada, pokazuje da je o tome postignut konsenzus hrvatskih parlamentarnih stranaka.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI