(FOTO) U Karlsruheu održana spektakularna projekcija Kikaševoga filma

dnevno.hr

Kao i u drugim gradovima, u Karlsruheu je film praćen s ogromnim zanimanjem

Sinoć je u dvorcu Karlsburg Castle, najvećoj znamenitosti grada Karlsruhea, održana svečana projekcija filma “Nisam se bojao umrijeti” o domoljubnoj misiji Antona Kikaša, redatelja Jakova Sedlara i scenarista Hrvoja Hitreca. . Prikazivanje filma bio je najsvečaniji čin obilježavanja 25. obljetnice priznanja Hrvatske u tome dijelu Njemačke. U velikoj prepunoj dvorani i na galeriji došlo je oko 500 osoba. Posebno je za istaknuti nazočnost gđe. dr. Rahsan Dogan, posebne izaslanice gradonačelnika Karlsruhea te gđe. Margarete Mađerić, državne tajnice Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Republike Hrvatske, posebne izaslanice hrvatskoga premijera Andreja Plenkovića.

Ovo dvoje posebnih izaslanika održalo je prigodne govore u kojima su naglasili povijesnu važnost ove obljetnice, posebno s obzirom na okolnosti u kojima je Hrvatska nastajala. Oba govornika bila su nekoliko puta prekidana velikim pljeskom nazočnih. Također, naglašena je velika uloga hrvatske dijaspore u stvaranju neovisne Hrvatske, a posebno je istaknuta uloga Antona Kikaša i njegovog legendarnog domoljubnog čina.

Kao i u drugim gradovima, u Karlsruheu je film praćen s ogromnim zanimanjem. Bilo je i ponosa zbog svih scena koje su prikazivale borbu hrvatskoga naroda s nadmoćnijim neprijateljem , ali i suza u scenama koje prikazuju premlaćivanje Antona Kikaša u beogradskom kazamatu. Kraj filma i ovdje je dočekan ogromnim aplauzom koji se pretvorio u ovacije kada je na pozornicu izišao glavni junak filma, Anton Kikaš. Njegovo obraćanje nazočnima dalo je snažan pečat cijeloj večeri, jer je još jedanput pokazao koliko mu je hrvatska domovina iznad svega. Njegove riječi i način kako se obratio publici bilo je nešto što nitko neće zaboraviti.

Nakon projekcije i Kikaševoga obraćanja publici nije bilo osobe koja se nije poželjela fotografirati s njim ili ga zamoliti za autogram na dvd s filmom. Druženje se nastavilo do kasno u noć.

Facebook Comments



Loading...
DIJELI