(FOTO) URNEBESNI KOMENTARI NE PRESTAJU: Što to Miro Bulj drži u rukama?

Patrik Macek/PIXSELL

Saborski zastupnik Miro Bulj u ovo vrijeme koronakrize od samog početka potiče građane da kupuju domaće proizvode, izrazito se zalažući za našu domaću poljoprivredu, a danas je otkrio kako je otišao i ‘korak dalje’.

Naime, i  Bulj je očito pao pod utjecaj ”karantena večera za 5” prilikom čega je najbitnije podijeliti što smo danas kuhali na društvenim mrežama.

Tako je otkrio kako je išao u šumu i nabrao jednu biljku, i time zbunio brojne pratitelje.

Naime, mnogi su se pitali što on to zapravo drži u rukama.

Poslijepodne sam prošetao šumom i nabrao bruškandula koje ću spremit na salatu i još uz njih skuhati dva jaja i večera za 5”, napisao je Bulj uz fotografiju, zbog čega je jedan od pratiteljia primijetio i simpatično istaknuo još jedan detalj, koji je mnoge nasmijao. Slažete li se s njim?



Miro Bulj/Facebook

Vilin korijen, bljušt, kuka, kukvina, bljušć, crna loza, pljusak, bruškandul nazivi su za ovu samoniklu šumsku biljku penjačica s brojnim ljekovitim svojstvima.

Jedini jestivi dio vilinog korijena ili bljušta su mladi izdanci od kojih se kod nas pripremaju proljetne juhe i variva. Te mladice nalik su na divlje šparoge pa se, unatoč tomu što sama biljka ne podsjeća na šparogu, pripremaju na sličan način. Izdanci vilinog korijena najviše koristi u Istri za pripremu umaka i tjestenine.

Osim izdanaka, iznimno je koristan i korijen biljke. On se skuplja u jesen i nije jestiv. Njegova je primjena isključivo vanjska. Iako cvijet, listovi i sok ove biljke izazivaju mučninu i povraćanje, oblozi od korijena bljušta su iznimno ljekoviti.

Narodni ljekari preporučuju da se korist u mješavini s mastima ili voskom.

Svježi korijen može se sastrugati i primijeniti u obliku obloga. Kada se struže, korijen otpušta bezbojni biljni sok koji ima svojstva iritabilnog agensa. To su tvari koje uzrokuju iritaciju i crvenilo kože.

Vjeruje se da ublažuju bol kod različitih mišićno-koštanih stanja.

Na bolno područje možete staviti oblog ili ga masirati mješavinom. Moguća posljedica prve primjene je neposredni jaki, ali kratki svrbež, koji obično nestane nakon nekoliko upotreba.

On je posebno jak ako se bljušt primjenjuje na znojnu kožu, zbog raširenih pora.

Obloge od vilinog korijena ne bi trebali držati na koži duže od 5 minuta u jednom tretmanu. On je najkorisniji u ponovljenim, ali malim količinama.

Nakon masaže i uklanjanja obloga obavezno treba namazati kožu hranjivim uljem ili nekim blagim losionom kako ne bi došlo do daljnjeg nadraženja kože.

Iako je riječ o biljci čija svojstva pozitivno djeluju na neka stanja, ona se rijetko preporučuje kao lijek. Mnoge druge biljke dijele s njom ljekovita svojstva, ali ne i toksičnost u slučaju konzumacije, pa se čine boljim izborom.

 

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI