(FOTO/VIDEO) U izraelskim udarima ubijena 33 Palestinaca, od toga TRINAESTERO DJECE: Gaza žestoko uzvraća udarac!

Foto: Screenshot

Izraelska vojska je zračnim udarima ubila 33 Palestinaca, uključujući trinaestero djece, u Gazi rano u nedjelju, tvrde zdravstveni dužnosnici Pojasa Gaze, dok su rakete sedmog dana borbi ispaljivane iz Gaze na Izrael.

Napadi pred zoru bili su na kuće u središtu grada Gaze, rekli su zdravstveni službenici. Broj žrtava u Gazi skočio je na 181, uključujući 52 djece. U Izraelu je u raketnim napadima Hamasa i drugih militantnih skupina ubijeno 10 ljudi, uključujući dvoje djece. Vijeće sigurnosti UN-a sastat će se kasnije u nedjelju i raspravljati o najžešćim palestinsko-izraelskim sukobima u posljednjih nekoliko godina. Izrael i Hamas, islamistička skupina koja upravlja enklavom, rekli su da će nastaviti s prekograničnom vatrom nakon što je Izrael u subotu uništio 12-katnu zgradu u gradu Gazi u kojoj su bili smješteni američki Associated Press i medijske operacije Al Jazeere sa sjedištem u Kataru.

Izraelska vojska rekla je da je zgrada al-Jala legitimni vojni cilj, u kojem se nalaze vojni uredi Hamasa, te da je unaprijed upozorila civile da izađu iz zgrade. AP je osudio napad i zatražio od Izraela da iznese dokaze. “Nismo naznačili da je Hamas bio u zgradi ili aktivan u zgradi”, navodi se u priopćenju.

Palestinci koji rade na čišćenju ruševina iz zgrade koja je stradala u nedjeljnim zračnim napadima pronašli su tijela žene i muškarca.

“Ovo su trenuci užasa koje nitko ne može opisati. Kao što je potres pogodio to područje”, rekao je Mahmoud Hmaid, otac sedmero djece koji je pomagao u naporima spašavanja.

Hamas, Islamski džihad i druge militantne skupine od ponedjeljka su ispalili više od 2.000 raketa iz Gaze, izjavila je u subotu izraelska vojska. Izrael je izveo više od 1.000 zračnih i topničkih udara u gusto naseljeni obalni pojas, rekavši da su bili usmjereni na Hamas i druge militantne ciljeve. Posljednjih je dana nalet američke diplomacije pokušao ugušiti nasilje. Izaslanik predsjednika Joea Bidena, Hady Amr, stigao je u petak u Izrael na razgovore. Biden je razgovarao i s Netanyahuom i s palestinskim predsjednikom Mahmudom Abbasom kasno u subotu, priopćila je Bijela kuća ali svako posredovanje komplicira činjenica da Sjedinjene Države i većina zapadnih sila ne razgovaraju s Hamasom, kojeg smatraju terorističkom organizacijom.

U Izraelu je sukob praćen nasiljem među mješovitim zajednicama Židova i Arapa u zemlji, napadnutim sinagogama i uništenim trgovinama u arapskom vlasništvu. Također je došlo do porasta smrtonosnih sukoba na okupiranoj Zapadnoj obali. Izraelske trupe na zapadnoj obali od petka su ubile najmanje 15 Palestinaca, većinu njih tijekom sukoba, pišu strani mediji.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI