FRANCUSKI VELEPOSLANIK KOMENTIRAO PAD LETJELICE: ‘Ovdje nešto nije u redu, a što se tiče Rafalea, da nije bilo zahtjeva, ne bismo ni radili prelete’

Foto: Tomislav Kristo / CROPIX

Francuski veleposlanik u Hrvatskoj Gael Veyssiere, za N1 je rekao kako se “osjeća sigurno u Zagrebu i drago mu je što je ovdje došao u ova ključna vremena”.

Osvrnuo se na situaciju u Ukrajini za koju je rekao kako je “očito vrlo zabrinjavajuća”.

“To je vojna ruska agresija, u Ukrajini traje rat, svaki dan svjedočimo brojnim novim napadima. Jutros sam čuo za rakete koje su pale na Odesu, tragično je razdoblje u Mariupolju, situacija je zabrinjavajuća i nadamo se da se neće proširiti. Najbolje bi bilo da dođe do potpisivanja primirja, ali Rusija zasad nije spremna pregovarati, ali nadajmo se da će uskoro biti. Važno je da zapad uvede sankcije Rusiji što i činimo, isto tako važno je da NATO pokaže snagu i odlučnost, što se također čini, posebno mi, Francuska, šaljemo naoružanje i mislim da je vrlo važno pokazati da smo spremni i prisutni”, rekao je Veyssiere.

Na upit o tome vjeruje li da je moguć treći svjetski rat, odgovorio je kako “osobno ne vjeruje u taj scenarij, ali moramo se pripremiti za svaki scenarij i pokazati snažan osjećaj odlučnosti od strane EU-a i NATO-a”.

“Imamo francuske vojnike u Rumunjskoj, imamo Rafalee, drago nam je što to možemo učiniti, mislimo da je to važno i moramo uvesti daljnje sankcije Rusiji i dalje podržavati Ukrajinu. Mislim da su sankcije vrlo važan dio onog što bismo mogli i trebali učiniti. Danas će ministri u Bruxellesu uvesti nove sankcije. Već sada to ima velik utjecaj na Rusiju, svakako postoji utjecaj ovih sankcija na Rusiju, dakako i mi osjećamo posljedice, ali spremni smo to podnijeti. To nije dovoljno, moramo pojačati svoju odlučnost”, istaknuo je francuski veleposlanik.



Rekao je i kako ne misli da Francuska i njezin predsjednik mogu biti arbitri, prvenstveno jer se ne radi o dvije jednake strane nego je jedna agresor, a druga žrtva.

“Ključno je da Rusija sjedne za pregovarački stol, pristane na prekid vatre i mirovne procese, ali nismo sigurni da će biti tako”, naglasio je.

Osvrnuo se i na pad letjelice na Zagreb.

“Naravno, ovdje nešto nije u redu, traje hrvatska istraga i mislim da i Rumunjska i Mađarska to istražuju, i NATO. Postoje stvari koje treba promijeniti. Ovo je vrlo zabrinjavajuće za ljude, srećom nitko nije stradao, ali moglo je biti drugačije. Mislim da je to i razlog zašto je premijer od nas kao saveznika tražio da izvedemo vježbu s francuskim pilotima i mi smo odmah pristali”, rekao je Veyssiere.

Dodao je kako je za njih “situacija jasna i jednostavna, to je bio službeni zahtjev od Hrvatske, mi smo pristali i poslali avione”.

“Da nije bilo zahtjeva ne bismo to ni napravili. Mislim da je bilo korisno to što smo napravili”, zaključio je francuski veleposlanik.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI