FUCHS KOMENTIRAO VISOKO OBRAZOVANJE: ‘Treba stati na kraj studijskim programima koje nitko ne upisuje i pojačati one za kojima postoji potreba’

Goran Mehkek/Cropix

Rasprava i prihvaćanje konačnog prijedloga Zakona o visokom obrazovanju i znanosti uskoro će se održati u Hrvatskom saboru. Novost je da će se sveučilišta odnosno fakulteti financirati programskim ugovorima i to prema rezultatima.

Tim se promjenama najviše protivi zagrebačko Sveučilište.

Uskoro to Sveučilište dobiva novog rektora Stjepana Lakušića. Za njega se govori da je skloniji promjenama nego što je bio dosadašnji rektor Damir Boras.

O tome što će se sve promijeniti govorio je Radovan Fuchs, ministar znanosti i obrazovanja u emisiji HRT-a “A sada Vlada”. 

“Cilj svakog zakona je da unaprijedi segment na koji se odnosi. Činjenica je da se u zadnjih 10 godina zakon nije mijenjao i stojimo na mjestu, a što se tiče visokog obrazovanja otišli smo i natrag. Intencija je podizanje kvalitete visokog obrazovanja i znanosti, da se uskladimo s onim što su druge zemlje napravile, da mlade školujemo u kategorijama izvrsnosti za zanimanja budućnosti i da znanstveni instituti budu ukorak sa svim institutima”, rekao je Fuchs.



Dodao je kako kategorija patenata i inovacija mora biti na bitno višoj razini.

Osvrnuo se na 11 tisuća neupisanih mjesta na fakultetima. Za to je rekao kako s jedne strane imamo “bujanje studijskih programa na sveučilištima ili veleučilištima tako da imamo ogroman broj programa koje ne upisuje nitko”, a s druge strane “pad broja studenata uvjetovan padom nataliteta pa smo imali tisuću maturanata manje”.

“Želimo da studijski programi ne prolaze samo ‘senatsku’ dozvolu nego i potvrdu Agencije za znanost i obrazovanje da to ima smisla. Novim zakonom svi ovi programi, bilo na veleučilištima, sveučilištima, javnim ili privatnim morat će proći akreditaciju. Vezano za pregovaranje o tome mi ćemo kao država signalizirati za kakve smo programe zainteresirani. Sa sveučilištima će se pregovarati u skladu s potrebama tržišta, odnosno na temelju analize Zavoda za zapošljavanje”, rekao je ministar.

Dodao je kako država može reći da ne želi više razvijati programe za marketinške stručnjake, jer ih već ima previše, ali može tražiti da se obrazuje više primjerice, logopeda.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI