FUCHS NAJAVIO PROMJENE U VISOKOM OBRAZOVANJU: Rektoru mandat na šest godina, uvode se digitalne diplome, uvodi se i nova kvalifikacija

Foto: Miroslav Lelas

Ministarstvo znanosti i obrazovanje je u protekle dvije godine poduzelo niz zahvata u izmjeni zakonskih propisa, kazao je u utorak ministar Radovan Fuchs. Dodao je kako će Zakon o visokom obrazovanju i znanosti uskoro biti upućen u javno savjetovanje.

“Ministarstvo je uložilo goleme napore da se pokrene obrazovna reforma po čitavoj vertikali od predškolskog odgoja do visokog školstva”, kazao je te je napomenuo kako to uključuje dječje vrtiće i promjenu predškolskoga odgoja kako bi se ostvarila obvezatna predškolska nastava, uvođenje cjelodnevne nastave u osnovnim školama te povećanje obuhvata djece koja upisuju gimnazijske programe.

“Jedan od ključnih zakona je Zakon o visokom obrazovanju i znanosti, koji bi trebao ući u javno savjetovanje”, kazao je Fuchs.

“Taj je zakon dosad predstavljen Rektorskom zboru te je dobio njegovu punu potporu. Predstavljen je i svim sveučilištima osim zagrebačkog te su od njih dobili vrlo konstruktivne sugestije i prijedloge, od kojih će neki biti i ugrađeni u tekst zakona”, naglasio je.

Dodao je i kako je Hrvatska treća najlošija država članica EU na Europskoj ljestvici uspjeha u inoviranju za 2020. godinu. Ti pokazatelji upućuju na to da je potrebno poduzeti sveobuhvatne mjere koje bi vodile znatnom povećanju kapaciteta za inovacije i suradnju znanosti i industrije u istraživanju i razvoju, naglasio je.

Istaknuo je da u zadnjih pet godina broj studenata u Hrvatskoj pada za 16.000, odnosno za 8 posto, dok je istodobno u visokoškolskim ustanovama porastao broj zaposlenih za 6 posto.“Na Sveučilištu u Zagrebu, primjerice, broj studenata pao je za 6 posto u posljednjih pet godina, što čini 4500 studenata, a istodobno se povećao broj zaposlenog osoblja za 3 posto, što je više od 300 zaposlenika više te 40 novih studijskih programa”, kazao je ministar Fuchs.

Jedna od novosti u visokom obrazovanju je da rektor javnoga sveučilišta ima jedan mandat na šest godina, uvodi se kontrola države u osnivanju novih visokih učilišta, a sveučilišta statutom propisuju unutarnji ustroj.

“Osim toga, visoke škole postaju veleučilišta, pojednostavljuje se i spaja postupak izbora u zvanje i na radno mjesto te se uvodi neograničen broj reizbora na radna mjesta, rad do 67. godine života, a do 70. godine života vlastitim sredstvima”, kazao je.

Uvodi se i digitalna diploma, obvezna javna objava doktorskog rada 30 dana prije obrane, nakon završetka diplomskog stručnog studija studenti stječu kvalifikaciju “stručni magistar”, studenti u redovitom statusu ne mogu biti u radnom odnosu, a obvezno će biti i vođenje elektroničkih evidencija u sustavu.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI