GARBRIJELI ŽALAC ODBIJENA ŽALBA! Ostaje u pritvoru

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

U aferi Softver je izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Zagrebu odbilo u utorak žalbe svih okrivljenika na određivanje istražnog zatvora. Tako odlukom suda u pritvoru ostaju bivša ministrica europskih fondova i regionalnog razvoja Gabrijela Žalac, bivši ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU (SAFU) Tomislav Petric i vlasnici IT tvrtki Mladen Šimunac te Marko Jukić.

Protiv njih je Ured europskog tužitelja (EPPO) pokrenuo istragu zbog sumnje da su nezakonitostima s novcem iz EU fondova oštetili EU i RH za 1,8 milijuna eura.

Bivšoj ministrici, nekadašnjem ravnatelju SAFU-a te dvojici poduzetnika odbijena je žalba na prvo određivanje istražnog zatvora od kojega će proteći mjesec dana u petak 10. prosinca, kada će izvanraspravno vijeće ponovno odlučivati o zahtjevu tužiteljstva da se okrivljenicima produlji pritvor za dodatnih dva mjeseca.


Uz to, izvanraspravno vijeće ukinulo je za Petrica prvostupanjsku odluku po kojoj je pritvoren zbog opasnosti od ponavljanja kazenenog djela budući da je u međuvremenu razriješen dužnosti u SAFU-u, doznaje Hina.

Policijski nacionalni ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (PNUSKOK) je podnio kaznenu prijavu EPPO-u protiv Žalac, Petrica, Šimunca i Jukića zbog sumnje da su sklopili štetan pravni posao kojim je isplaćen višestruko veći iznos od tržišne vrijednosti isporučenog proizvoda u iznosu od 13,4 milijuna kuna na štetu financijskih interesa Europske unije i Republike Hrvatske.Žalac se sumnjiči za zlouporabu položaja i ovlasti i trgovanje utjecajem, Petric za zlouporabu položaja i ovlasti, Šimunac za poticanje na zlouporabu položaja i ovlasti, a Jukić za pomaganje u zlouporabi položaja i ovlasti.

EPPO je precizirao kako sumnjiči Žalac da je kao ministrica te predsjednica upravnog vijeća SAFU sudjelovala u namještanju posla nabave informatičkog sustava za strateško planiranje i upravljanje razvojem za Šimunčeve i Jukićeve tvrtke za vrijeme dok je bila odgovorna za zakonito provođenje postupaka javne nabave u ministarstvu te za predlaganje imenovanja i razrješenja ravnatelja SAFU-a.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI