GAY POPULACIJA PROZIVA NOVU MINISTRICU: ‘Nije se ogradila od diskriminacije, to što govori je licemjerno!’

Patrik Macek/PIXSELL

"Pitamo se hoće li se nova ministrica jednako oglušivati na diskriminaciju unutar svog resora, a onda proglasiti da to nije njena individualna odgovornost?", zaključuju iz Kontre

Blaženka Divjak preuzela je Ministarstvo znanosti i obrazovanja od Pave Barišića, puna nade u nove pothvate.

Međutim, prozivke iz redova lezbijske grupe Kontra krenule su u njezinu smjeru odmah nakon što je premijer Andrej Plenković najavio njezino imenovanje za ministricu znanosti, obrazovanja i sporta. Naime, lezbijska grupa Kontra podsjetila je javnost na “sramotno i protuzakonito postupanje Fakulteta organizacije i informatike u Varaždinu u slučaju diskriminacije asistenta Daria Krešića” u kojem je Blaženka Divjak sudjelovala kao članica Uprave Fakulteta i prodekanica.

>>> Što je Divjak skrivila gay populaciji? Evo zašto joj se Kontra protivi!

Za vrijeme rasprave u Hrvatskom saboru pitanje vezano za diskriminaciju na FOI postavila je Blaženki Divjak potpredsjednica Odbora za obrazovanje – Sabina Glasnovac. Blaženka Divjak je prema medijskim napisima na to odgovorila da je u sudskoj presudi nema “niti u tragovima” te da je protiv diskriminacije.

Blaženka Divjak bila je u vrijeme na koje glasi presuda članica Uprave i prodekanica na Fakultetu organizacije i informatike u Varaždinu. Sudska presuda o kojoj se radi jasno glasi protiv Fakulteta organizacije i informatike u Varaždinu, a ne protiv pojedinačnih osoba. Za diskriminaciju koja se događala na FOI, a koja je uključivala sprečavanje napredovanja na radnom mjestu, odgovorna je Uprava FOI.



Blaženka Divjak mogla se ograditi od diskriminatornog postupanja još dok se ono događalo na FOI i zauzeti se za žrtvu diskriminacije, ali ona to nije učinila. Nadalje, mogla je to učiniti i osuditi takvo postupanje nakon pozitivne sudske presude, u vrijeme kada više nije bila zaposlenica FOI, već je radila za Sveučilište u Zagrebu, ali ni to nije učinila”, smatraju u Kontri te dodaju:

“Govoriti sada da ju se ne spominje imenom i prezimenom u presudi koja je naslovljena protiv institucije u čijoj je bila Upravi, a što znači da je odgovorna za sva postupanja te institucije, je jednostavno licemjerno. Od toga je jedino licemjernija njena opća osuda diskriminacije, prilikom koje je još jednom izostala osuda svega što se događalo na FOI. Pitamo se hoće li se nova ministrica jednako oglušivati na diskriminaciju unutar svog resora, a onda proglasiti da to nije njena individualna odgovornost?”, zaključuju iz Kontre.

Podsjetimo, Divjak je rekla da sjednica tijekom rasprave i nije bila bezbolna.

„Pitanja koja su mi postavljali su vrlo kompleksna. Uz ovu funkciju dolazi i to da se izborim da neovisno i nepristrano mogu djelovati i da su moje odluke utemeljene na argumentima. Pogledat ću kako se do sada radilo, koji su prigovori. Zajedno ćemo raditi na temi ekspertne skupine premijer i ja. Proces koordinacije je važan, kao i da ne robujemo formi. Oni koji imaju zamor materijala, neka se bave nečim drugim. Ja nisam u poziciji da odlučujem, a kad budem u toj poziciji, onda ću odlučivati. Ako neću imati potpunu slobodu i vidim li da na toj funkciji nisam produktivna i ne ispunjavam svoje ciljeve, ja ću se zahvaliti i prepustiti to nekom drugom“, rekla je Divjak, najavivši smjer u kojemu će ići njezina politika vođenja Ministarstva.

>>> DIVJAK NE ZNA O ČEMU HRAST GOVORI: ‘Od mene nisu traženi nikakvi ustupci, ali na ucjene ne pristajem’

Facebook Comments

Loading...
DIJELI