GDJE JE NESTAO KLJUČNI ČOVJEK? Mamić danima ‘rešeta’ suce: Zašto najvažniji HDZ-ovac šuti o tome?

Foto: Denis Kapetanovic /PIXSELL

Glavna tema u svim medijima, ali i među političarima svih političkih opcija posljednjih je tjedan dana Zdravko Mamić, pravomoćno osuđeni bjegunac od hrvatskog pravosuđa koji iz svoje druge domovine Bosne i Hercegovine ne prestaje prozivati suce s kojima se kako sam kaže družio časteći ih luksuznom odjećom, cipelama, putovanjima, zabavama pa i desecima tisuća eura.

Dok suci sve  navode bivšeg čelnika Dinama demantiraju i osporavaju, javnost se po običaju podijelila pa i poneke ankete sugeriraju kako građani više vjeruju osuđenom Mamiću nego hrvatskom pravosuđu koje ionako godinama slovi za jednu od rak rana hrvatske države u cjelini. Stoga nas taj puls javnosti previše i ne iznenađuje.

Nema dvojbe oko toga da je Mamić kao i u svim svojim ranijim istupima u jednom uspio – digao je javnost na noge, a osim toga, uspio je probuditi uspavanu pravnu i političku garnituru koja ne prestaje polemizirati o njegovim optužbama koje treba ispitati.

Pravosuđe Mamić ruši poput kule od karata

Na vidjelo je isplivao i čuveni USB koji je u probleme uvalio ne samo suce već i Uskok kojega se proziva zbog presporog rada.  Dio onih koji prozivaju ovu instituciju drži da je Uskok trebao javnost obavijestiti o tome da provodi tajne istrage nad sucima koje Mamić proziva za korupciju. Mamićeve optužbe bacile su ozbiljnu ljagu na hrvatsko pravosuđe, a kockice se izgleda tek trebaju početi slagati. One bi mogle rezultirati nezapamćenim korupcijskim skandalom, a moguće i novim postupcima. Tko zna što nas sve još dalje očekuje.



Jedan od preduvjeta za to zasigurno je i to da Mamić sve ono što danima priča po društvenim mrežama i službeno ispriča istražiteljima, a time bi i sam postao osumnjičenik. Međutim, on po svemu sudeći nema namjeru stati, pa je odlučio za sobom povući sve one za koje smatra da su mu stali na put.

Kamo će nas odvesti reforma pravosuđa u Mamićevoj izvedbi teško je reći, no već je sada iz njegovih istupa vidljivo kako resorni ministar Ivan Malenica nije dorastao funkciji koju obnaša. Dok se pravosudni resor iz Međugorja ruši poput kule od karata pod Mamićevim udarom, od njega nema ni traga, ni glasa, a očekivalo bi se da o svemu ovome javno istupi, donese neke odluke pa u konačnici i krene s provedbom reforma koje se dva desetljeća najavljuju i dva desetljeća prolongiraju. No ono vrijeme troši na vrlo važne i bitne stvari poput prepucavanja s Milanovićem i tko je zgodniji i ljepši i tko bi kome trebao predavati odnosno biti profesor ili u najmanju ruku mentor. Za pravosuđe će biti vremena.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI