GDJE JE ZAVRŠILA IRANSKA NAFTA S ČERMAKOVA TANKERA? Postoji sumnja da je gorivo pod sankcijama ipak ostalo u Hrvatskoj

Foto: Ronald Gorsic / CROPIX

Početkom svibnja hrvatsku javnost zaintrigirao je tanker ARC 1 s iranskom naftom koji je jedno vrijeme bio usidren na tankerskom sidrištu Luke Rijeka između Kostrene i Omišlja, a koji je potom nakratko napustio tu poziciju. Intrigantna je to pojava utoliko što je bila riječ o tankeru u kojem se nalazila iranska nafta, a o kojem se u međuvremenu naglo prestalo govoriti.

Što se od svibnja do danas događalo s tankerom, pitanje je na koje javnost odgovor nije dobila baš zbog toga što se ova tema prestala spominjati, no u energetskim krugovima počelo se šuškati kako postoji mogućnost da je ta suspektna iranska nafta završila u JANAF-u, međutim, tu mogućnost u resornom Ministarstvu gospodarstva odbacuju. “Teret s tankera nije preuzet”, odgovaraju iz Ministarstva na naš upit o ovom slučaju.

U vrlo šturom odgovoru iz ministarstva kojim rukovodi Davor Filipović navode kako je sporni tanker isplovio iz teritorijalnih voda Republike Hrvatske. Pojedinosti o sudbini famoznog tankera pokušali smo doznati i od Ministarstva vanjskih poslova, ali i iz JANAF-a, no do okončanja ovoga teksta njihove odgovore nismo dobili.

Čudni putovi

Govorilo se zato proljetos kako je tanker pun nafte napustio našu zemlju i otplovio do Trsta, koji mu, doduše, nije bio stalno odredište. U talijansku luku otišao je samo kako bi napunio gorivo jer u Hrvatskoj nije imao dozvolu za pristajanje, dok u Italiji po svemu sudeći jest. Nakon toga tanker se vratio na svoj mrtvi vez, točnije na tankersko sidrište nadomak Rijeke, gdje je ostao dok se nije riješila njegova sudbina.



Brod se trenutno nalazi u blizini Arapskog zaljeva, a krajnje odredište mu je Singapur. Da je riječ o ozbiljnom slučaju, jasno je i iz reakcije Vlade koja je zbog toga okupila koordinaciju u kojoj su sudjelovali članovi Ministarstva gospodarstva, Ministarstva vanjskih poslova i JANAF-a koji su raspravljali o tome što će poduzeti s tankerom i s teretom, odnosno iranskom naftom koja je nepoželjna u Europskoj uniji prije svega zbog američkih sankcija. Još na prvom sastanku u Vladi govorilo se da je pitanje toliko kompleksno da jedan odgovor nije moguć pa su svi sudionici bili u stalnoj koordinaciji.

Što je za to vrijeme radio Ivan Čermak, nije poznato, ali je poznato da je nafta koja je do naše zemlje prevezena u tankeru ARC 1 povezivana s njime i njegovom kompanijom Delta Oil International. Čermak je, doduše, vrlo egzaktno odgovorio na novinarska pitanja pa je odbio poveznicu s tom naftom i tankerom.

Iako se on na ovu temu nije previše oglašavao, doznalo se da njegova kompanija Delta Oil International kupuje, dovozi i skladišti u JANAF-u sirovu naftu za krajnje korisnike, a prošle godine Čermak je prodao kompaniju Crodux te više nije njezin vlasnik i ne može koristiti njezin krajnji proizvod.

Postojeći ugovori

Čermakova kompanija ima niz ugovora o skladištenju nafte potpisanih s JANAF-om u posljednjih nekoliko godina, a zadnji od njih, potpisan sredinom travnja, odnosi se na skladištenje 169.000 kubnih metara sirove nafte na terminalu Omišalj za razdoblje od 15. travnja do 15. kolovoza ove godine.

Kada se već govori o iranskoj nafti, tada treba imati na umu da je riječ o specifičnom proizvodu, treba također znati da na razini Europske unije ne postoje tvrde sankcije protiv nje, ali je ona riskantna zbog američkih sankcija na tu robu. Svi oni koji se usude trgovati i poslovati s tom naftom, baš kao i banke koje provode to plaćanje, u riziku su od kažnjavanja i problema na američkom tržištu, kao i u riziku od narušavanja reputacije.

Umirovljeni general od urušavanja reputacije vjerojatno ne strahuje, stoga je ljetos od ruskih vlasnika za basnoslovna 94 milijuna kuna kupio jednu od najatraktivnijih vila na Opatijskoj rivijeri – Vilu Lenac, što je osobno potvrdio odbijajući govoriti o cijeni. Riječ je inače o vili koja se nalazi na ulazu u Volosko, a koja je po svemu sudeći plaćena u gotovini jer nema tereta kredita. Ruski vlasnici to su zdanje kupili još 2009., a Vila Lenac, poznatija kao vila Bunker, djelomično je smještena u borovoj šumi te se nalazi na samom rtu s vlastitim mulom i plažom za kupanje.

Prijašnjih godina bila je to rezidencija generala JNA Mirka Lenca, koji ju je dobio za zasluge u NOB-u, te su upravo članovi obitelji Lenac i Ćosić do prodaje živjeli u tom luksuznom objektu.

Potom su ga prodali ruskom investitoru od kojega je vilu početkom ovoga ljeta kupio general Čermak koji se u vlasništvo upisao zajedno sa suprugom Marijanom.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI