Geofizički odsjek PMF-a: Pripremite se na slabije potrese, ne nasjedaju na glasine o jačem potresu koji slijedi

Screenshot

Pripremite se na slabije, ali brojne potrese i to ne samo danas već u sljedećim tjednima, poručuje Geofizički odsjek Prirodoslovno matematičkog fakulteta u Zagrebu na svojim Facebook stranicama.

“Možemo očekivati naknadne slabije potrese. Postoji vjerojatnost za jači potres, ali je jako jako mala”, navodi Geofizički odsjek i poručuje građanima da ne nasjedaju na glasine o jačem potresu koji slijedi.

“Dogodilo se ono o čemu pričamo već dugo, snažan potres u Zagrebu! I nije bio bezveze! No nije ni katastrofa. Ima štete, ponajprije u starijem dijelu grada i na starijim građevinama”, piše na Facebook stranici “Geofizika uživo”.

Pozivaju građane da ostanu pribrani i da ne paničare, ali i da budu svjesni da slijedi pojačana seizmička aktivnost u sljedećim tjednima, možda mjesecima.

“Ne možemo vam reći hoće li doći jači potres, ali možemo očekivati oko desetak potresa magnitude oko 4,0, stotinjak magnitude 3,0, oko tisuću magnitude 2,0. Neće biti ugodno, ali ni katastrofa – nakon nekog vremena ćete se čak i naviknuti”, navode.



Potresi magnitude oko 4,0 mogu prouzrokovati manju štetu, prvenstveno na lošije građenim i starijim građevinama i onima već oštećenima, poručuju s odsjeka PMF-a.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI