Gjenero: Cerar je ostavkom izbjegao najtežu odluku; Botteri: Bio je vreća za boksanje

screenshot

Vesna Pusić smatra da je odgodio sve kontroverze prije izbora

Što ostavka slovenskog premijera Mire Cerara znači za hrvatsko-slovenske odnose, bila je tema Otvorenog na HTV-u. Gostovali su Andrea Metelko Zgombić, državna tajnica Ministarstva vanjskih i europskih poslova, Vesna Pusić, bivša ministrica vanjskih poslova (GLAS), Goran Bandov, prodekan Visoke škole međunarodnih odnosa i diplomacije, Davor Gjenero, politički analitičar i
Robert Botteri, urednik Mladine.

Andrea Metelko Zgombić rekla je kako će slovensko pismo poslano Europskoj komisiji, nakon što se prevede, biti dostavljeno i Hrvatskoj koja će se tada očitovati. 

“Slanjem pisma Slovenija pokušava pokrenuti međudržavni spor koji su u pravilu vrlo rijetki. Dosad ih je bilo samo šest”, objasnila je Metelko Zgombić. Europska komisija nakon razmatranja može odlučiti postoji li u slovenskom pismu temelj za izlazak pred sud Europske unije, rekla je Metelko Zgombić te istaknula kako se Komisija može odlučiti i za opciju da se o sadržaju pisma uopće ne oglasi. Nakon toga Slovenija može samostalno izaći pred sud Europske unije, pojasnila je. Smatra kako su hrvatski argumenti čvrsti te očekuje kako će Slovenija i Hrvatska bilateralno doći do rješenja spora jer kod velikog dijela granice suglasnost postoji. Naglasila je i kako slovenski zahtjevi nisu u skladu s međunarodnim pravom te ih ocjenjuje neodrživima.

Vesnu Pusić iznenadila je Cerarova ostavka s obzirom na to da su izbori u Sloveniji trebali biti održani uskoro. Smatra kako se Cerar na taj potez odlučio zbog poništenja referenduma oko pruga, ali i zbog frustrirajućih odnosa u koaliciji. 

“Tim potezom se de facto sve kontroverzne odluke pred izbore – odgađaju”, rekla je Pusić. Kazala je kako je podrška Cerarovoj stranci pala te kako je trebao nastupati proaktivnije kod rješavanja spora s Hrvatskom. To mu je bila jedinstvena šansa neposredno nakon dolaska u Zagreb. U Sloveniji ima mnogo ljudi koji bi rado vidjeli rješenje, smatra Pusić. Komentirala je i ministra vanjskih poslova Karla Erjavca opisavši ga osebujnim i sposobnim za djelovanje u različitim koalicijama. 



“Nikad mi nije bilo jasno zašto je došlo do slovenskog kršenja arbitražnog postupka. Erjavec nije kažnjen jer rezultat arbitraže dobro medijski prezentiran, dok je s naše strane to bilo loše”, rekla je Pusić. Naglasila je kako bi odluka vjerojatno bila drugačija da Hrvatska nije izašla iz arbitraže, piše HRT.

Erjavec igra konstantno na kartu Hrvatske, smatra Goran Bandov koji misli kako je Cerar bio u poziciji gdje bi morao donositi nepovoljne odluke, dok su se drugi izmicali.  “Ovo je bilo najbolje za njega i stranku”. Smatra da bi Erjavec ispao žrtva da ga je Cerar maknuo iz koalicije. Govoreći o odnosima prema Hrvatskoj, Bandov je naglasio da oni moraju postati bolji. „Odnosi među građanima su kvalitetni, nemamo problema. Politika komplicira život određenim građanima“, istaknuo je. Rekao je i kako nije siguran podupire li Slovenija zapravo arbitražnu odluku jer ju po njegovu mišljenju – ne provodi. “Da je provode, povukli bi se sa Svete Gere”, rekao je Bandov.

Davor Gjenero smatra kako Erjavec ima klijentelističko biračko tijelo i stabilnu podršku.  

“Kampanja neće biti određena odnosima sadašnjih kolacijskih partnera, ovu kampanju definirat će Marjan Šarec koji je još enigma”, rekao je Gjenero te dodao kako blok protestnih glasova trenutno ide upravo Šarecu. Na pitanje kako će slovenski birači ocijeniti ovaj Cerarov potez, Gjenero je kazao kako si je Cerar ovime otvorio priliku da uđe u kampanju te izbjegne najtežu odluku – pitanje privatizacije Ljubljanske banke. Nije siguran hoće li se takav rizik Ceraru isplatiti. 

Robert Botteri nije iznenađen Cerarovim potezom. 

“Posljednjih nekoliko mjeseci bio je vreća za boksanje. Udarce nije mogao uzvratiti. Ovaj tjedan doživio je tri poraza. Umjesto da prima udarce, odlučio ih je dijeliti. Sad se udarci dijele na sve strane – svatko svakome”, opisao je Botteri situaciju na političkoj sceni u Sloveniji. Objasnio je kako je Cerar izgubio podršku među biračima jer ankete pokazuju da je s nekadašnjih 36 posto pao na 10 posto podrške birača. 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI