GLAVAŠ NAKON ROČIŠTA: ‘Bio sam u USKOK-u, predao sam kaznenu prijavu protiv Željka Horvatovića, predsjednika Visokog kaznenog suda. Očekujem da se Horvatović makne s predmeta na kilometar’

Foto: Tomislav Miletic/PIXSEL

Na početku ponovljenog suđenja Branimiru Glavašu na zagrebačkom Županijskom sudu obrana je zatražila da se suđenje izmjesti iz Zagreba u Osijek.

Radi se o suđenju koje traje već 17 godina, u kojem se Glavaša tereti za ratne zločine nad civilima u postupcima ‘Selotejp’ i ‘Garaža’.

Naime, suđenje je krenulo ispočetka zbog izmjene sudskog vijeća, a Branimir Glavaš i njegov odvjetnik, Filip Glavaš, koji je na početku suđenja išao još u osnovnu školu, dali su izjave za medije.


“Mogu reći da sam očekivao ovakvu odluku jer je takav zakon. Obrani je u cilju da se ovaj postupak što prije okonča, predali smo zahtjev da se slučaj prenese na osječki Županijski sud jer mislimo da će se proces tamo prije dovršiti”, rekao je Filip Glavaš, dodavši kako je tijekom prvog suđenja nekolicina optuženika nisu imali financijskih mogućnosti da doputuju u Zagreb.

Dodao je kako su zbog takvih stvari izgubili četiri godine te istaknuo kako nema govora da se radi o odugovlačenju s njihove strane, budući da im je cilj da se suđenje privede kraju.Nakon toga, izjavu za medije dao je i Branimir Glavaš koji je rekao:

“Ja se nadam da neće i moj unuk nastaviti taj posao, da neće i on sudjelovati u procesu”, ironično je zaključio Glavaš, aludirajući na duljinu trajanja samog postupka.

Komentirao je i kako je protiv njega podignuta optužnica u fazi pretpristupnih pregovora Hrvatske za ulazak u EU, odnosno kad se zaključivalo poglavlje 23.

“Ja sam bio testni kunić jer se hrvatsko pravosuđe moralo dokazati Europi u smislu ratnih zločina. Bolje da su se obračunali s korupcijom u hrvatskom pravosuđu”, rekao je Glavaš koji je na novinarsko pitanje je li bio u USKOK-u danas, kako je najavio u nedjelju na Facebooku, odgovorio:

“Bio sam u USKOK-u, predao sam kaznenu prijavu protiv Željka Horvatovića, predsjednika Visokog kaznenog suda. O sadržaju ne mogu govoriti jer su istrage tajne”, rekao je i prokomentirao kako je u prvom postupku županijski odvjetnik odlikovan od strane tadašnjeg državnog odvjetnika Mladena Bajića za uspješno okončan slučaj protiv njega.

“Ako uspije opet, neka mu Bajić da još jedno odličje, a ako ne, nek mu oduzme ono koje mu je dao jer je odluku Ustavni sud poništio”, rekao je Glavaš.

Iz obrane su naveli i da svi optuženici te većina svjedoka i branitelja imaju prebivalište u Osijeku pa bi premještanje postupaka bilo ekonomičnije. Glavaš je u ovom postupku bio pravomoćno osuđen, kaznu je služio u BIH, a tu je presudu ukinuo Ustavni sud. Optužnica je podignuta prije 16 godina, a Glavaševi branitelji smatraju da mu se dužinom postupka krše temeljna ljudska prava.

“Očekujem da se Horvatović makne s predmeta na kilometar, neka Visoki kazneni sud donese odluku. Što se to Horvatovića tiče kako ide predmet? Vrhovni sud mu je srušio presudu”, zaključio je Glavaš i rekao kako o toj kaznenoj prijavi više ne želi razgovarati, a ne želi niti prognozirati, niti analizirati odluke suda.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI