‘GLAVAŠ NIJE MOJE DRUŠTVO, OPTUŽEN JE ZA TEŠKE RATNE ZLOČINE’: Tako je govorio Milanović pa mu vratio odličja. Evo što na sve kaže Glavaš

Photo: Dubravka Petric/PIXSELL

“Želim se ograditi od te podrške jer Glavaš nije moje društvo. Mislim da je to poruka Plenkoviću. Radi se o čovjeku koji je optužen za teške ratne zločine, i sud treba utvrditi pravorijek”, rekao je sadašnji predsjednik Zoran Milanović prilikom prikupljanja potpisa potpore za svoju predsjedničku kandidaturu a koju mu je tijekom kampanje za predsjednika dao Branimir Glavaš. 

Predsjednik HDSSB-a tada ga je podržao izjavivši da to nije potpis za SDP nego za samog Milanovića.

Dodao je i da mu se sviđa kao političar jer kod njega nema licemjera i laži. “Smatram da je fajter i diplomat. Dakle, mangup i političar, diplomat i domoljub. Zato ima moju potporu”.

Tim više iznenađuje vijest da je predsjednik Milanović Glavašu vratio čin i odlikovanja koja su mu oduzeta još 2010. za vrijeme kada je predsjednik bio Ivo Josipović. No, kako nam je potvrdio sam Glavaš, njegove presude su ukinute od strane Ustavnog i Vrhovnog suda, što je bio razlog da je odvjetnički ured prije dvije godine tražio vraćanje činova i odlikovanja. No, predsjednica Kolinda Grabar – Kitarović to nije učinila.

Milanovićeva odluka o prestanku važenja Josipovićeve odluke osvanula je u petak u Narodnim novinama, a navodi se da je donesena 21. svibnja na prijedlog Državnog povjereništva za odlikovanja i priznanja Republike Hrvatske i to na temelju dviju sudskih odluka koje predstavljaju preokret u slučajevima ‘selotejp’ i ‘garaža’, u kojima se Glavaša tereti za počinjenje ratnih zločina.



Riječ je o odluci Ustavnog suda od 12. siječnja 2015. godine kojom je ukinuta pravomoćna presuda Glavašu i ostalim okrivljenicima kao i o odluci Vrhovnog suda od 7. lipnja 2016. kojom je ukinuta prvostupanjska presuda u istom slučaju pa je postupak vraćen na početak.

“Milanovićeva administracija je reagirala u manje od mjesec dana i samo postupila u skladu s Ustavom i zakonom. Moj slučaj je specifičan”, kaže nam Glavaš i dodaje, na Milanovićeve izjave iz kampanje se ne ljuti.

“Što bi se naljutio, vodio je kampanju, normalno da je imao i lijevi spektar biračkog tijela. I ja bi se ogradio da sam bio u toj poziciji”, rekao nam je u razgovoru.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI