GLAVAŠ: ‘Odlučio sam, povlačim se iz politike zauvijek’

Marko Mrkonjic/PIXSELL

Ako je netko u hrvatskoj politici ostavio dubok trag i stekao status neuništivog, tada je to, uz vječnog Vladimira ŠeksaBranimir Glavaš, čovjek koji je na hrvatsku politiku imao utjecaj i dok je služio zatvorsku kaznu u mostarskoj kaznionici. Ovaj je moćni političar vrlo uspješno upravljao HDSSB-om čak i kada nije bio na slobodi, a čelnici stranke su na tjednoj bazi odlazili u zatvor kod Glavaša po detaljne upute. Sudski procesi, političke peripetije, ali i godine, učinili su svoje pa Glavaš polako diže ruke od politike, koja ga je više od dva desetljeća držala u središtu pažnje javnosti.

– Nisam to još obznanio javno na stranačkim tijelima, ali razmišljam o tome da na proljeće održimo izvanredni sabor stranke, na kojem ću predložiti da netko drugi preuzme HDSSB. Preda mnom je sudski proces koji mi oduzima dosta vremena, to mi je prioritet i namjeravam se maksimalno posvetiti tome – otkriva Glavaš u razgovoru za 7Dnevno, naglašavajući da ni sam ne zna koliko će potrajati ta pravosudna trakavica.

Čvrsto uz Plenkovića

Premda za naš tjednik najavljuje povlačenje iz politike, to ne znači da trenutačno ne prati aktivnosti na političkoj sceni, na kojoj i dalje čvrsto stoji uz Vladu premijera i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića. Nedavno je tako jasno rekao kako će otkazati poslušnost vladajućima ako se Milorad Pupovac ne ispriča zato što je usporedio suverenu Hrvatsku s NDH. Iako se Pupovac nije ispričao, na sastanku koalicijskih partnera Glavaš je odlučio da on neće biti uteg Plenkoviću u tome da odradi mandat do kraja. Sličnog je stava i sada kada su u pitanju mogući prijevremeni izbori zbog toga što Plenkovićev HDZ ignorira HNS-ov prijedlog o podizanju plaća prosvjetarima, čemu se pridružio i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

– Mi imamo jednog zastupnika u Saboru i zbog nas nema panike, nismo presudni ni jednoj ni drugoj strani. Dovedeni smo do toga da čekamo rasplet, ali mi u HDSSB-u spremni smo na sve opcije. Nedavno smo na sastanku koalicijskih partnera u Baltazaru dogovorili suradnju do kraja mandata, ali očito je dio koalicijskih partnera i članova vladajuće koalicije na tom sastanku sudjelovao s figom u džepu. Mi smo spremni, vidim da i Bandić postavlja uvjete i postoje samo dvije opcije: da se sjedne sa sindikatima i postigne nekakav dogovor – o tome se moraju usuglasiti u većinskoj stranci – ili izbori, koji nisu izvanredni jer je Vlada u zadnjoj godini mandata i zapravo je sasvim svejedno kada će se izbori održati – smatra naš sugovornik.



Podrška na izborima

Kada je o predsjedničkim izborima riječ, u Glavaševu HDSSB-u vlada poseban oblik demokracije.

– Nema smisla da stajemo iza bilo koga, nedavno smo imali sastanak Glavnog odbora stranke na kojem smo raspravljali o različitim mišljenjima te odlučili da se ne stavljamo ni na jednu stranu. Naš je stav da članstvo glasa po savjesti – komentira Glavaš, dodajući da se njegovo članstvo podijelilo: – Jedni su bili za to da se potpora da Slavoncu Škori, tu je i naš bivši gradonačelnik Đapić, ali i Zoran Milanović, te aktualna predsjednica. Svatko misli da je ozbiljan i dobar kandidat, ja sam dobar i sa Škorom i s Đapićem, ali situacija u Glavnom odboru je takva da imamo različita mišljenja i zato je bilo najrealnije da službeno ne podržavano nikoga – poručuje Glavaš koji ni sam još nije odlučio koga će podržati na predsjedničkim izborima.

Govoreći o izborima za šefa HDZ-a Glavaš kaže da se nerado petlja u zbivanja u tuđim strankama, no valja napomenuti da je on bio taj koji je prije godinu dana rekao da je vukovarski gradonačelnik Ivan Penava čovjek iza kojeg stoji Milijan Brkić. Sada kada je Penava izazvao premijera Plenkovića najavljujući kandidaturu za predsjednika stranke, Glavaš malo drugačije gleda na njega.

– HDZ je nekoć bio i moja stranka, a kada govorimo o Penavi, moram reći da je on u stranci vrlo popularan, i on sam to osjeti, pa vjerojatno razmišlja i o takvim stvarima kao što je kandidatura za predsjednika. Možda je to i spin koji je ubacio kao nastavak politike koju je vodio kada se bavio neriješenim ratnim zločinima u Vukovaru. Moguće je da je odlučio povući ručnu, on je mlad gradonačelnik i donedavno je bio relativno nepoznat političar, čak i u ono vrijeme kada je prije dvije i pol godine preuzimao mandat, i nije nemoguće da je bio dio nekakve koncepcije ili frakcija unutar HDZ-a, to sada ne mogu reći. Penava je gradonačelnik i kao takav se uspio nametnuti široj hrvatskoj javnosti, stekao je samopouzdanje, peče zanat… Iako je profesor tjelesnog, ušao je u političke vode i očito je da sazrijeva – smatra Glavaš pred kojim su mnogo ozbiljnije bitke od onih koje se vode na političkoj sceni – one pravosudne, koje su ga dočekale u poodmakloj dobi, premda je hrvatskoj javnosti poznat od početka devedesetih.

Rastanak s HDZ-om

Glavaš je tijekom godina imao šaroliku karijeru, od velikih uspjeha, pa sve do najnižih neuspjeha. Bio je prvi župan Osječko-baranjske županije, a u njegovoj biografiji stoji i podatak kako je bio zapovjednik obrane rodnog Osijeka, te je jedini hrvatski političar osuđen za ratne zločine nad civilima srpske nacionalnosti, i to zatvorskom kaznom u trajanju od osam godina. Ustavni sud ukinuo je pravomoćnu presudu, ali čin general-bojnika koji mu je ukinuo bivši predsjednik Josipović, kada je protiv njega podignuta optužnica, do danas mu nije vraćen.

Godinama je vedrio i oblačio HDZ-om, a s tom se strankom rastao 2005. godine, kada je zaratio sa Sanaderom zbog neslaganja oko buduće strategije razvoja Slavonije i Baranje te teritorijalnog uređenja te regije. Te godine Glavaš je isključen iz HDZ-a pod optužbom da provodi autonomašku politiku, ali od svojih ideja nije odustao, već je osnovao nezavisnu listu koju je podržao i dio HDZ-ovaca. Glavaševa lista izlazi na lokalne izbore, on se udružuje s Đapićevim HSP-om, te na tim izborima osvajaju Županiju, ali i Osijek, koji je Đapić vodio kao gradonačelnik. Tek nakon toga Glavaš osniva svoj Hrvatski demokratski savez Slavonije i Baranje te se rastaje s Đapićem, u ne odveć ugodnom tonu. Glavaš je i za optužnicu koja je protiv njega podignuta više puta prozivao vrh HDZ-a, odnosno Šeksa i Sanadera, tvrdeći da nije kriv, no uhićen je i pritvoren u zatvoru Remetinec. Zbog toga je gotovo 40 dana štrajkao glađu, što je rezultirao privremenim prekidom istrage zbog njegova lošeg zdravstvenog stanja i bolničkog liječenja.

Od zatvora do zatvora

Nova optužnica u slučaju “Selojtep” podignuta je ubrzo, kao i optužnica u slučaju “Garaža”, što je dovelo do ponovnog uhićenja i novog 65-dnevnog štajka glađu. Na slobodu izlazi zahvaljujući zastupničkom imunitetu koji je stekao kao legitimno izabrani zastupnik na parlamentarnim izborima. Brani se sa slobode do donošenja prvostupanjeske presude, zatvorske kazne od deset godina, a dva dana prije presude 2009. godine odlazi u BiH, no već iduće godine hrvatski Vrhovni sud smanjuje mu kaznu na osam godina. Glavaš zatim nakon uhićenja u susjednoj BiH ide od zatvora do zatvora, najprije biva smješten u sarajevskom, potom u zeničkom i na kraju u zatvoru u Mostaru. U rujnu 2010. njegovi odvjetnici podnose pet ustavnih tužbi, a Ustavni sud RH ukida pravomoćnu drugostupanjsku presudu Vrhovnog suda, zatim se ukida i prvostupanjska presuda zagrebačkog Županijskog suda i cijeli se predmet ponovno vraća na suđenje, na koje je Glavaš sada fokusiran i zbog kojega se kani politički umiroviti.

Do tada, očevim stopama nastavit će sin Filip koji se profilira u jednoga od najuspješnijih mladih odvjetnika, a odnedavno je zaposlen u osječkom odvjetničkom uredu Veljka Miljevića. Naime, taj ugledni odvjetnik nedavno je ondje proširio svoje poslovanje te otvorio ured u Lučkom prolazu, gdje se oslonio i na mladog Filipa Glavaša koji, osim što se upustio u obranu oca Branimira, iskustva ima i zahvaljujući radu kod odvjetnika Marijana Hanžekovića u osječkoj pisarnici. Nakon što je položio pravosudni ispit, odlučio se i na suradnju s Miljevićem, pa se nedavno pojavio na raspravama za Zdravka Mamića, ali i Milana Bandića.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI