GLAVAŠEVIĆ PLENKOVIĆA USPOREDIO S VUČIĆEM: To je sve potpuno krivo na milijun načina, imaju sličnu taktiku’

Foto: Davor Pongracic / CROPIX

Saborski zastupnik zeleno-lijevog bloka Bojan Glavašević je za N1 komentirao odnose Hrvatske i BiH te općenitu situaciju u političkom okruženju. Prvo se osvrnuo na značaj rezolucije o odnosima Hrvatske i Njemačke.

“S obzirom na to da premijer Plenković i inače ima naviku trivijalizirati ulogu hrvatskog parlamenta, onda očito tako može i za Bundestag. Samo što su ti neki ljevičari, kako ih on zove, igrom slučaja na vlasti u Njemačkoj i to definitivno nije trivijalna stvar. Bilo je zanimljivo promatrati količinu frustracija u premijerovoj izjavi o rezoluciji. Dio te frustracije čak i smatram opravdanim. Kada on kaže da zna čiji je rukopis iza toga, on vrlo jasno daje do znanja da misli na Adisa Ahmetovića, koji je u SDP-u i zadužen je za Zapadni Balkan.

Činjenica je da se u tom tekstu spominju Dodik i Čović, kao i bošnjačke stranke, ali se ne spominje Bakir Izetbegović. Rezolucijom se postavlja solidna dijagnoza. Ona je u nekim stvarima u potpunosti na liniji o kojima smo Sandra Benčić i ja govorili u Hrvatskom saboru. Međutim, ne može je se smatrati u potpunosti kvalitetnim dokumentom dok postoje izostavljanja određenih imena poput Izetbegovića, a ostavljaju se Dodik i Čović”, rekao je Glavašević za N1.

Odgovarajući na pitanje dolazi li na naplatu HDZ-ovo koketiranje s Dodikom, Glavašević kaže da je grozno prema kome su se politički predstavnici Hrvata u BiH okrenuli. “To je krivo na milijun načina. To je de facto okretanje Aleksandru Vučiću, pa onda i Vladimiru Putinu. Dodik je uvjerljivo dio problema, a pritom u Republici Srpskoj nitko ne govori o Hrvatima”, kaže Glavašević.

Komentirajući situaciju vezanu za ulazak Hrvatske u Schengen, Glavašević kaže da se iz izjava kancelara Njemačke Olafa Scholza jasno može iščitati da izbjegava odgovoriti. “Plenković ima taktiku sličnu Vučićevoj, a to je da kod kuće može govoriti što god hoće, ali eto, kada je stajao kraj Scholza, nije si baš uzeo za pravo da izgovori ono što je rekao na presici pored Valdisa Dombrovskisa”, komentirao je Glavašević.



Svima je u EU u interesu da Hrvatska uđe u Schengen, uključujući i Sloveniju, poručio je saborski zastupnik zeleno-lijevog bloka.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI