Glavašević: ‘Zabrana pitanja o Glini pljuvanje je u lice svake žrtave rata’

Photo: Robert Anic/PIXSELL

"Za Aleksandra Vučića odavno je jasno u koju skupinu spada, a ako nekome dosad nije jasno u koju skupinu spada Kolinda Grabar-Kitarović - od jučer bi zaista moralo biti"...

Stanke na početku današnjeg zasjedanja Hrvatskog sabora stanke su zatražili Goran Aleksić (Klub Živi zid i Snaga) koji je govorio o Ovršnom zakonu i kamatama, nezavisni Željko Glasnović govorio je o problemima o obrazovanju, a Bojan Glavašević (SDP), Tomislav Žagar (Most) i Miro Kovač (HDZ) stanku su zatražili zbog aktualne političke situacije – posjetu srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića Hrvatskoj.

Bojan Glavašević kazao je kako je posjetom Aleksandra Vučića Hrvatska ponižena. Osvrnuo se na Vučićev govor u Glini i njegovo “prijateljstvo s krvnikom Veselinom Šljivančaninom”. Obrušio se na predsjednicu Kolindu Grabar -Kitarović koja je pozvala Vučića u Hrvatsku i koja je, kako je kazao, “novinarima zabranila da Vučića pitaju pitanja o Glini”.

“To da je ona zabranila novinarima da pitaju Vučića o njegovu govoru u Glini, predstavlja poniženje i pljuvanje u lice svake žrtve rata. Vučić je donio matične knjige, a predsjednica je to predstavila kao veliku stvar. Predsjednica koja se kune u zajedništvo, izazvala je razjedinjenost naše zajednice, a sve pod krinkom mirotvorstva. Pomirenje ne počinje razmjenom papira”, rekao je Glavašebić te upitao: “Gdje su dokumenti iz vukovarske bolnice? Možda Vučić nije prijatelj Hrvatske, ali Srbija danas jest prijateljska zemlja”, poručio je Glavašević dodajući kako predsjednica i Vučić to prijateljstvo instrumentaliziraju za svoje političke ciljeve. “Pomirenje mogu započeti oni koji su gladni mira i prijateljstva, a ne oni koji su gladni moći. Za Aleksandra Vučića odavno je jasno u koju skupinu spada, a ako nekome dosad nije jasno u koju skupinu spada Kolinda Grabar-Kitarović – od jučer bi zaista moralo biti”, zaključio je Glavašević.

Miro Bulj
 (Most) rekao je da je pitanje svih pitanja – mira, demokratizacije Srbije, odnosa dviju zemalja. ” Vučiću, kad ćeš u hrvatsku Glinu?  Najmanje što je Vučić trebao napraviti je da ode tamo i ispriča se ljudma srpske nacionalnosti koje je natjerao na zlo i zločine, koje huškao da stvaraju veliku Srbiju. Nanio im je ogromno zlo. Za pokolje su odgovorni Vučić, Šešelj i ti koji su pozivali ljude da idu klat, palit… Minimalna pristojnost bila bi da se išao ispričati. Jučer je zabranjen legalan prosvjed onih koji su dali najviše. Zašto im je zabranjen?  Neka bude sram cijeli sustav koji su donijeli takvu odluku”, zaključio je Bulj.

Goran Aleksić
 (Živi zid-Snaga) rekao je da pojedini vjerovnici, i to mali, krše ovršni zakon. “Zadnjim izmjenama propisana su ograničenja ovrhe, a ona se primijenjuju retroaktivno. Pojedini vjerovnici, na temelju izjava dužnika da će dopustiti ovrhu cijelih primanja, ovršuju cijela primanja, rekao je i naglasio da se prema ovršnom zakonu to ne smije. Zato što neki manji vjerovnici ne primijenjuju zakon, Franak je uputio otvoreno pismo ministru pravosuđa i predsjedniku Sabora, kako bi se jasno svim takvim vjerovnicima dalo do znanja da zakon više ne smiju kršiti i da se promptno stavi na dnevni red zakon dopuna ovršnog zakona, jer je on u ovom trenutku neustavan”, rekao je.

Naveo je i najnoviju presudu rumunjskog suda koji je donio pravomoćnu presusdu da je valurtna klauzula u CHF-u nepoštena i ništetna. Naglasio je da je sud rekao da ne postoji niti jedno racionalno objašnjenje da je normalno da rate narastu dvostruko u odnosu na početne rate. Očekuje da i hrvatski Visoki trgovački sud što prije donese svoju odluku.

Facebook Comments



Loading...
DIJELI