GODIŠNJE SE PO STANOVNIKU BACI 75 KILOGRAMA HRANE: ‘Zaustavimo rasipanje i bacanje hrane’

Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Generalna skupština Ujedinjenih naroda proglasila je 29. rujan Međunarodnim danom svjesnosti gubitka i bacanja hrane s ciljem da podizanja svijesti o važnosti problema gubitka i bacanja hrane te odlučila ukazati na moguća rješenja.

Ove godine taj se dan obilježava drugi puta, uz poruku “Zaustavimo rasipanje i bacanje hrane. Za ljude. Za planet”.

Oko 14 posto proizvedene hrane, na globalnoj razini, propadne između žetve i maloprodaje, dok se procjenjuje da se 17 posto ukupne hrane baci: 11 posto u kućanstvima, 5 posto u uslužnom sektoru i 2 posto u maloprodaji.


“Iako nemamo točne podatke, procjene pokazuju kako se godišnje u našoj zemlji baci oko 400.000 tona hrane godišnje. Najviše otpada od hrane proizvode kućanstva, godišnje po osobi 75 kilograma što je iako velika brojka, još uvijek manje od prosjeka Europske unije, koji iznosi 92 kilograma po osobi godišnje”, rekla je dr. sc. Branka Ilakovac, predsjednica Centra za prevenciju otpada od hrane (CEPOH) za Dnevno.hr.

Ilakovac naglašava da se baca sve, ali najviše voće i povrće.“Bacimo oko 25 posto voća i 25 posto povrća, što nije ni čudo kad znamo da je riječ o namirnicama koje se najviše kvare, a cjenovno su najniže. Bacimo oko 9 posto kruha i pekarskih proizvoda, 7 posto mesa, 4 i pol posto mlijeka i mliječnih proizvoda… Bacamo čak i kolače i kekse, ali samo oko 2 posto”, rekla je.

“Iako nije sve što bacimo jestivo jer 12 posto bačenog je otpad, ali i to se može iskoristiti za kompost”, kaže Ilakovac.

Ono u čemu su građani Hrvatske jako dobri u odnosu na građane Europske unije, ističe Ilakovac, je u tome što naši građani dobro razlikuju datumske oznake.

“Dok u Europi između 30 i 40 posto građana ne razumije razliku između upotrijebiti do i najbolje prije pa često bacaju veće količine hrane jer nepravilno tumače te oznake u Hrvatskoj naši sugrađani znaju tu razliku te bacaju hranu tek kad se uvjere da je ona uistinu pokvarena”.

Predsjednica Centra za prevenciju otpada od hrane savjetuje svima da planski upravljaju hranom kako bi smanjili bacanje hrane u svom kućanstvu: “Važno je prije odlaska u kupovinu prekontrolirati zalihe namirnica koje već imamo u svom kućanstvu kako bismo kupili samo ono što nam stvarno nedostaje. Preporuka je raditi tjedne rasporede jelovnika i u kupovinu ne ići gladan i držati se popisa, kao i pravilno čuvati namirnice”.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI