GONG BURNO REAGIRAO NA PLENKOVIĆA! Što premijer skriva od javnosti?

Tom Dubravec/Cropix

Od studenog prošle godine premijer Andrej Plenković prepire se s Povjerenstvom za odlučivanje o sukobu interesa vezano za put HDZ-ove delegacije na stranački skup u Helsinkiju. Povjerenstvo je naime zahtjevalo od šefa vladajuće stranke odgovore na pitanje tko je platio račune i dnevnice toga putovanja.

No, Plenković je samoinciijativno odlučio da im dokumentaciju koju su od njega zahtjevali ne namjerava dostaviti. Povjerenstvo potom reagira tvrdnjom da je Plenković prekršio načela obavljanja dužnosti, radi čega on podnosi žalbu zagrebačkom Upravnom  sudu koje po hitnoj proceduri presuđuje u Plenkovićevu korist. Sada je na redu i Visoki upravni sud koji je dosad potvrđivao presude Povjerenstva, no dok je cijela priča na čekanju Vlada je objavila izvještaj specijaliziranog Antikorupcijskog odbora Vijeća Europe koje je iznijelo argumente u korist Povjerenstva. U međuvremenu, za Novosti su progovorili i iz Gonga koji se također obrušio na premijera.

”Ovako kasno objavljivanje dovodi do sumnje da se radi o taktiziranju sa željom da mišljenje GRECO-a ne utječe na predmete u kojima je premijer Plenković osporavao odluke Povjerenstva”, smatraju u Gongu iz kojeg su još prošlog studenog pisali GRECO-u upozoravajući na pritiske Plenkovića u vezi s tim slučajevima.

”Upozorili smo da retorika premijera Plenkovića i predsjednika Sabora o radu Povjerenstva, te javno prozivanje čelnice Nataše Novaković slabe rad jedne od rijetkih preostalih neovisnih institucija i negativno se odražavaju na borbu protiv korupcije u Hrvatskoj’, ističu iz Gonga.

”Iako ne postoji definirani rok za objavu, u praksi je od usvajanja do objave, a zbog prijevoda, potrebno nekoliko tjedana. Osim toga, ročište u slučaju ‘Helsinki’ jedino je koje Upravni sud nije odgodio zbog mjera povezanih s koronavirusom, s opravdanjem da se radi o hitnosti postupka. GRECO dodaje da je zabrinut zbog slučajeva odbijanja dužnosnika da Povjerenstvu dostave tražene dokumente i preporučuje da bez obzira na rang koji imaju u tijelima javne vlasti, Povjerenstvu dostave sve tražene informacije, dok Povjerenstvu preporučuje da efikasnije provjerava imovinske kartice”,pišu Novosti.



Facebook Comments

Loading...
DIJELI