Gorbačov objavio tekst i izrazio svoje strahove: Izgleda da se cijeli svijet priprema na rat

screenshoot

Političari i vojni zapovjednici sve više zvuče kao da su u ratu, a obrambene doktrine sve su opasnije, kaže Gorbačov

Posljednji čelnik nekadašnjeg Sovjetskog Saveza, Mihail Gorbačov, napisao je za magazin Time tekst u kojem analizira probleme današnjeg svijeta i apelira na države članice Vijeća sigurnosti UN-a da smanje tenzije koje opterećuju svjetsku geopolitičku situaciju.

“Današnji svijet preopterećen je problemima. Donositelji odluka čini se zbunjeni. No, nijedan problem danas nije važniji nego militarizacija politike i nova utrka u naoružanju. Zaustavljanje i okretanje te utrke koja vodi k uništenju mora biti naš prioritet. Sadašnja situacija je naprosto previše opasna”, upozorava Gorbačov te ističe kako se sve više oružja nakuplja u Europi, dok se osnovne ljudske potrebe zanemaruju.

“Više trupa, više tenkova i više oklopnih vozila dovodi se u Europu. Vojne snage i oružje NATO-a i Rusije sve su bliže jedni drugima, kao da žele pucati jedni na druge. Dok državni budžeti sve teže zadovoljavaju esencijalne ljudske potrebe, potrošnja na vojsku raste. Novac se vrlo lako nalazi za sofisticirana oružja čija je destruktivna moć usporediva s onom oružja za masovno uništenje; troši se na podmornice čija jedna salva balističkih raketa može uništiti pola kontinenta; troši se na proturaketne sustave koji umanjuju strateške mogućnosti”.

Gorbačov navodi i kako političari i vojni zapovjednici iz dana u dan sve više zvuče kao da su u ratu, a čemu pridonose i komentatori i tv voditelji

“Sve izgleda kao da se cijeli svijet sprema na rat”, navodi.



Potom Gorbačov analizira kako je sve moglo biti drugačije.  “U drugoj polovici 1980-ih godina SSSR je sa SAD-om započeo proces smanjivanja nuklearnog arsenala i snižavanja prijetnje nuklearnim ratom. 80 posto nuklearnog oružja akumuliranog tijekom Hladnog rata je ili uništeno ili otpisano. Ničija sigurnost time nije umanjena, i opasnost započinjanja nuklearnog rata usred tehničke greške ili nesreće je smanjena. To je bilo moguće postići zbog svijesti lidera vodećih nuklearnih sila o nedopustivosti nuklearnog rata”.

Potom piše o svojoj sumnji kako se nuklearna prijetnja danas ponovno čini realnom. Odnosi između velikih sila idu od lošeg prema gorem već nekoliko godina. Zagovornici naoružavanja i vojno-industrijskih kompleksa trljaju ruke od zadovoljstva.

“Moramo izaći iz ovakve situacije i nastaviti politički dijalog stremeći zajedničkim odlukama i zajedničkim akcijama”, kaže bivši Sovjetski čelnik.

“Apeliram na članove Vijeća sigurnosti UN-a, tijela koje nosi osnovnu odgovornost za međunarodni mir i sigurnost, da poduzme prvi korak. Specifično, predlažem sastanak čelnika članica Vijeća sigurnosti (SAD, Rusija, Kina, Ujedinjeno Kraljevstvo i Francuska, op. a.) na kojem će donijeti rezoluciju da je nuklearni rat nedopustiv i nikad se ne smije dogoditi.

Mislim da bi inicijativa za takvu rezoluciju trebala doći od Trumpa i Putina – predsjednika dvije nacije koje imaju više od 90% svjetskog nuklearnog arsenala i samim time snose najveću odgovornost. Vrijeme za odluku i činjenje je sada”, zaključuje.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI