GORDAN GRLIĆ RADMAN NA FORUMU: ‘Hrvatska ostaje snažno predana učinkovitoj provedbi Programa za žene, mir i sigurnost’

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman sudjeluje na sigurnosnom formu u Halifaxu. Rekao je kako “Hrvatska ostaje snažno predana učinkovitoj provedbi Programa za žene, mir i sigurnost u domaćem kontekstu te na regionalnoj i globalnoj razini”.

Forum je počeo raspravom na temu “Žene, mir i sigurnost”.

“Hrvatska može posvjedočiti da žene ne samo da snose veliki teret tijekom sukoba već da imaju i ključnu ulogu u okončanju ratova, izgradnji mira i postkonfliktnom upravljanju. Zbog toga Hrvatska ostaje snažno predana učinkovitoj provedbi Programa za žene, mir i sigurnost u domaćem kontekstu, ali i na regionalnoj i globalnoj razini”, rekao je ministar novinarima.

Tijekom razmjene mišljenja na temu “Žene, mir i sigurnost”, ministar je istaknuo da žene u Hrvatskoj trenutno čine 40 posto zaposlenih u obavještajnim agencijama, 13 posto su djelatne vojne osobe, 27 posto su kadetkinje i 50 posto je njihov udio u državnim službenicima i namještenicima, kako u ministarstvu obrane tako i u oružanim snagama.

Hrvatske časnice su aktivno angažirane u mirovnim misijama i operacijama diljem svijeta.



“Od 2003. godine, kada su se prve pripadnice oružanih snaga pridružile 1. kontingentu misije ISAF u Afganistanu, više od 400 žena iz Hrvatske je do sada sudjelovalo u mirovnim misijama i operacijama diljem svijeta”, naglasio je Gordan Grlić Radman.

 

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI