GOTOVO JE! NI KAVU VIŠE NE PIJE S NJIME: Kolinda se odriče tipa zbog kojeg je izgubila izbore

Goran Mehkek/Cropix

Ni prva, ni druga već treća, glase tako rezultati prvog kruga predsjedničkih izbora u glavnom hrvatskom gradu, čiji birači očigledno iz nekog razloga nisu pretjerano oduševljeni preddsjedničkom kandidatkinjom vladajuće stranke Kolindom Grabar-Kitarović, koja se tijesnom dominacijom nad Miroslavom Škorom provukla u drugi krug izbora, no ispred nje kao pobjednik u drugi je krug ušetao Zoran Milanović, kojemu je veliku prednost označila upravo potpora u Zagrebu gdje će se koplja lomiti i za finalnu pobjedu. Tko je odgovoran za debakl predsjednice Grabar-Kitarović u Zagrebu, pitanje je to koje muči i mnoge HDZ-ove glave, jer gubitak izbora u metropoli sada već polako postaje obrazac, budući da su i na europskim izborima podbacili baš u glavnom hrvatskom gradu. Dio HDZ-ovaca uvjeren je kako je aktualna predsjednica prešla granicu u zbližavanju sa zagrebačkim gradonačelnikom Milanom Bandićem.

Međutim, on odgovornost na sebe nema namjeru preuzeti. ”Čovjek koji vodi grad 20 godine ne može naštetiti nikome”, Bandićev je odgovor na pitanje smatra li se odgovornim za podbačaj paktualne predsjednice u prvom krugu izbora, no, otkako su u predsjedničinom timu odlučili uozbiljiti kampanju te uvesti nove ljude i dodatno angažirati članstvo, Bandić je iz kampanje diskretno udaljen. U predsjedničinom stožeru složili su se kako bi bilo najbolje da se ograde od zagrebačkog gradonačelnika, a s tom se tezom složio i šef HDZ-a Andrej Plenković, premda je Bandić njegov koalicijski partner i na nacionalnoj i na lokalnoj razini, da se šefica države distancirala od svojeg prijatelja Bandića moglo se naslutiti već u prvim danima nakon objave rezultata izbora, s njim se niti jednom nije srela, premda je prošetala Zagrebom, kavu s Bandićem nije popila, ali joj je zato u blagdansko vrijeme društvo pravio Milijan Brkić.

I na sučeljavanju s Milanovićem objasnila je kako je primorana družiti se sa Bandićem zato što je on gradonačelnik Zagreba, čime je ublažila svoje ranije teze o tome kako bi mu u zatvor nosila kolače, da to nije dobar smjer, ukazao je odmah nakon te predsjedničine izjave Plenković, koji s Bandićem surađuje, ali se javno uvijek drži na pristojnoj udaljenosti od njega. Da Bandićeva popularnost i u Zagrebu evidentno je iz njegove sveprisutne nervoze, a to se dade naslutiti i iz rezultata koje je na predsjedničkim izborima osvojio Dario Juričan, koji je kampanju bazirao na podbadanjima Bandića, a kojega su u metropoli podržali upravo oni kojima je zagrebački gradonačelnik jedna od omraženijih političkih figura.

Da Juričan udara ponajprije na šefa metropole pokazali su njegovi performansi po zagrebačkom Adventu kroz koje je nastojao ukazati na korupciju koja godinama premrežuje glavni hrvatski grad.

Koliko je prisnost s Bandićem naštetila predsjednici pokazuje to što je u Zagrebu osvojila skromnbih 19,36 posto, dok je za Škoru glasalo 23,79 posto zagrebačkih birača, Milanoviću se pak priklonilo njih 33,02 posto. Zanimljivo je da je predsjednica podbacila i u tradicionalnim, Bandiću naklonjenim djelovima grada Dubravi i Sesvetama, a još zanimljivije je to da su i europski izbori pokazali kako njegova stranka nije ni blizu izbornog praga, Bandić na čelu Zagreba trenutačno opstaje zahvaljujući HDZ-u, u sabornici pak opstaje zahvaljujući političkoj trgovini svojih žetončićima, pa je nejasno zašto je Grabar-Kitarović uopće vjerovala da bi joj zbližavanje s njime moglo nešto donijeti.



Facebook Comments

Loading...
DIJELI