GOTOVO JE! Plenković nakon pobjede na izborima: ‘HDZ pobjeđuje kad je jedinstven’

Darko Tomas/Cropix

Andrej Plenković je osvojio 80 posto glasova, a njegov protukandidat Miro Kovač 20 posto. Tomo Medved, kandidat za zamjenika predsjednika iz Plenkovićeva tima “Odvažno za Hrvatsku”, osvojio je 72 posto glasova, a Ivan Penava iz Kovačeva tima “Opcija za promjene” njih 28 posto.

“Hvala svima na podršci”, rekao je Plenković, dodavši kako HDZ pobjeđuje kad je jedinstven i kako nikad nije dobro ići protiv politike stranke, aludirajući pritom na poteze Mire Kovača.

Za potpredsjednike stranke izabrani su svi kandidati Plenkovićeva tima – Oleg Butković (19 posto), Ivan Anušić i Branko Bačić (po 17 posto) te Zdravka Bušić (14 posto).

Davor Ivo Stier osvojio je, prema neslužbenim rezultatima, 10 posto glasova, a Tomislav Tolušić 8 posto, kao i Milijan Brkić. Slijede kandidati izvan timova Hrvoje Tomasović (4 posto) i Ivan Kujundžić (3 posto). Obrađeni su rezultati s 371 od 586 biračkih mjesta.

Inače na izbore je izašlo 65 posto članova stranke. Izlaznost je, možda i očekivano zbog trenutne situacije s koronavirusom manja nego na prethodnim izborima.Oleg Butković, član tima Andreja Plenkovića i kandidat za potpredsjednika stranke, u Dnevniku Nove TV kazao je kako prema dosadašnjim informacijama s terena na čelu stranke ostaje na čelu stranke.

„Ima puno prostora da i drugi ljudi budu uključeni u rad stranke“, rekao je Butković.

Kandidat za potpredsjednika HDZ-a Milijan Brkić izjavio je u nedjelju kako sinoćnje sučeljavanje dvojice kandidata za predsjednika te stranke, Andreja Plenkovića i Mire Kovača, nije naštetilo njegovom timu “Opcije za promjene”, a poručio je i kako će, ako izgubi, i dalje vjerno raditi za HDZ, državu i narod.

“Sinoćnje sučeljavanje nije štetilo našem taboru, ali mislim da svi mi političari moramo gledati da svojim nastupima i konkretnim postupcima ne štetimo stranci”, rekao je Brkić za RTL u hotelu Panorama, gdje njegov stožer dočekuje rezultate.

Na pitanje što će raditi ako ne prođe na izboru za potpredsjednika HDZ-a, uzvratio je kako je uvijek govorio da treba poštivati volju naroda, odnosno u ovom slučaju volju članstva.

“Ako ne dobijem potporu članstva za tu poziciju i dalju ću, kao i do sada, vjerno raditi za HDZ, a time i za hrvatsku državu i narod”, kazao je Brkić.

Brkić nije precizirao kakvim bi izbornim rezultatom bio zadovoljan
“Što se tiče rezultata, vidjet ćemo što je članstvo odlučilo, njihov izlazak na izbore je dokaz da u njima postoji emocija, interes, i ljubav prema HDZ-u, a time i prema državi”, ustvrdio je.

Miro Kovač kao kandidat za predsjednika HDZ-a predvodi tim “Opcija za promjene” u kojem je Ivan Penava, kandidat za zamjenika predsjednika, a Milijan Brkić, Davor Ivo Stier i Tomislav Tolušić su kandidati za potpredsjednike.

Brkić je ustvrdio i kako “nije protiv duela i sučeljavanja, ali pred članovima te stranke”.

“Karakter ovih izbora je unutarstranački i mislim da se debate trebaju provoditi unutar onih krugova koji će odlučivati i birati o kandidatima. Od prvog dana sam se zalagao za koncept da svi kandidati zajedno odlaze po županijskim organizacijama, da se zajedno predstave, da članstvo svima može postaviti pitanje i na taj način donijeti svoju odluku”, zaključio je Brkić.

Za portal Otvoreno.hr  ministar hrvatskih branitelja i vjerojatni zamjenika predsjednika HDZ-a Tome Medveda,  u svojoj prvoj izjavi ostao oprezan i odmjeren:

“Rezultati još uvijek nisu konačni, pa se ne bih izletavao”, kazao nam je Medved, no iz njegovog se glasa moglo iščitati zadovoljstvo.

“Želim svakako zahvaliti svima koji su izašli na izbore i čestitati na njihovom odabiru, ali i zahvaliti biračkim odborima na organizaciji izbora u ovom složenim okolnostima kada su se svi pridržavali preporuka stožera Civilne zaštite”, rekao je Medved.

Ivan Penava je u suprotnom taboru, ali Medved očekuje dobre rezultate. Naglasio je da kao što je ranije komunicirao ponovno je uvjeren da je članstvo HDZ-a prepoznalo kandidate koji će zastupati stavove članstva i da su izabrali tim “Odvažno za Hrvatsku“.

“Izbori su iza nas, a nakon obrade rezultata sutra očekujemo konstituiranje predsjedništva i nastavak rada u skladu sa Statutom stranke”, istaknuo je Medved.

Dodao je i kako je u stožeru Andreja Plenkovića “sjajna atmosfera”.

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI