Grad Sarajevo i civilno društvo izrazili zadovoljstvo nakon konačne presude Ratku Mladiću

Predstavnici Grada Sarajeva i civilnog društva u utorak su u sarajevskoj Vijećnici izjavili da su zadovoljni doživotnom kaznom zatvora koja je izrečena ratnom zločincu Ratku Mladiću pred Haškim tribunalom, a predsjednik Savjeta gradonačelnice Sarajeva za Informativni centar o Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju Ivo Komšić smatra da je presuda očekivana, ali da nije satisfakcija za žrtve.

“Naravno da smo svi očekivali da će Mladić biti osuđen za genocid u onim općinama koje Vijeće nije uzelo u obzir po zahtjevu Tužilaštva. Mi to znamo po obimu žrtava i po brutalnosti kojom su te žrtve ubijene u općinama koje su isključene, među kojima je Prijedor”, rekao je Komšić.

Predsjednik Udruženja logoraša “Prijedor ’92” Mirsad Duratović poručio je da je u kontekstu Prijedora pravo pobijedilo ali da je pravda izgubila.


“Ne znam šta se još trebalo desiti nama Prijedorčanima pa da Sudsko i Žalbeno vijeće smogne snage da kaže DA u Prijedoru je postojala namjera i u Prijedoru se desio genocid. Nisu bile dovoljne ni najveće masovne grobnice, broj logora, protjeranih ni srušeni vjerski objekti, uništena naselja, kulturno-historijski spomenici. Prijedor je danas grad sa najvećim brojem presuđenih ratnih zločinaca. Bez obzira na presudu mi znamo šta se nama desilo i nećemo odustati od borbe za istinu, ali presudu moramo poštovati, a pravdu tražiti na nekom drugom mjestu”, istaknuo je Duratović.

 Facebook Comments

Loading...
DIJELI