GRAĐANI NE MOGU OSTATI BEZ PLINA, ALI NJEGOVA CIJENA JE DRUGA ‘PRIČA’: Pudić: ‘Država mora hitno intervenirati kako bi zaštitila građane i poduzetnike’

Screenshot/N1

Jesen je sve bliže, a time i hladniji dani. Građani i poduzetnici su u strahu zbog nestašice, ali i visokih cijena energenata, posebice struje i plina. Što bi trebalo učiniti kako bi se ta situacija ipak ublažila za N1 je govorio Dalibor Pudić, predsjednik Hrvatske stručne udruge za plin.

Istaknuo je kako država mora hitno intervenirati kako bi se, s jedne strane zaštitili građani i poduzetnici, a s druge strane sustav opskrbe plinom da se ne uruši.

Zbog izvanrednih okolnosti energetske krize u kojoj se našla Europa, mali opskrbljivači ispadaju “iz igre”.

Neke informacije idu u smjeru toga da će se najmanje 50 tisuća korisnika na području koje gravitira Gradskoj plinari Zagreb okrenuti njima i tražiti da ih se opskrbljuje prema zajamčenim cijenama.

O tome je Pudić rekao da je “Gradska plinara Zagreb opskrbljivač u obvezi javne usluge i prema natječaju je dobila nekoliko distribucijskih područja u kojima obavlja javnu uslugu prema cijenama koje su tada ponuđene”.



“S obzirom na te ponuđene cijene, činjenica je da je naručena određene količine plina za kupce u javnoj usluzi, to znači da će isporučivati po toj cijeni. Međutim, prelazak većeg broja kupaca znači veću problematiku za Gradsku plinaru Zagreb – Opskrba jer nema naručene određene količine plina za tu skupinu ljudi, što im predstavlja problem i potencijalne gubitke u poslovanju”, naglasio je.

Sedam puta je razlika u cijeni između one koja se može naplatiti građanima i one koju Gradska plinara Zagreb mora platiti za nove količine.

Složio se da je problematična činjenica što u dobrim vremenima distributeri koji nisu u sustavu javne opskrbe mogu obarati cijenu i otimati korisnike, a kada dođu teška vremena naprosto im se zahvale.

“Prema EU direktivama, potrošač treba moći otići na javnu uslugu, bez ugovornih obveza, međutim, ovo je izvanredna situacija. U povijesti se nije pojavljivala situacija da vam cijena plina na tržištu ode 10-15 puta više. U veljači prošle godine, tržišna cijena je bila ispod 20 eur/MWh, a danas je 260 eur/MWh”, istaknuo je predsjednik Hrvatske stručne udruge za plin.

No, u ovim okolnostima čak su se i manji javni opskrbljivači odlučili prestati baviti ovim segmentom, zbog čega se javlja pitanje može li se dogoditi da i Gradska plinara Zagreb – Opskrba odustane od svega.

“U slučaju većih gubitaka moguć je i stečaj. Neću najavljivati takve okolnosti, ali ako budu ostvari veliki gubici, moguće je da ostane i bez toga. Vjerojatno oni traže i druge načine kako će opstati. Bila je ova situacija da traže garancije plaćanja”, rekao je Pudić.

Na kraju je poručio zabrinutim građanima da se ne može dogoditi da građani ostanu bez plina jer plin na tržištu postoji, ali postoji drugi problem, a to je cijena plina.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI