GRAĐANIMA PLJAČKA INA-e NAJVAŽNIJA TEMA: Plenković i Milanović najpozitivniji i najnegativniji političari

Foto: Josko Ponos / CROPIX

Novo istraživanje CRO Demoskop za listopad proveo je RTL u suradnji s Promocijom plus.  Istraživanje je provedeno od 3. do 6. listopada na uzorku od 1300 ispitanika. Standardna greška uzorka je +/- 2,77 posto uz razinu pouzdanosti od 95 posto.

Prema rezultatima istraživanja, građanima je pljačka u INA-i najvažnija tema u zemlji, a to i dalje utječe na rejting vladajuće stranke i premijera.

Iako je HDZ i dalje prvi izbor za gotovo četvrtinu ispitanika ovo je drugi najniži rejting od dolaska Andreja Plenkovića na čelo stranke (listopad 24,4 posto – rujan 24,2 posto). Sličnu potporu kao u rujnu imaju i SDP (listopad 16,7 posto – rujan 16,6 posto) i Možemo! (listopad 10,6 posto – rujan 10,6 posto).

Četvrti je izbor MOST, nešto iznad 9 posto (listopad 9,2 posto – rujan 9,4 posto), pa još jedna desna opcija Domovinski pokret, koji raste u odnosu na rujan (listopad 6 posto – rujan 5,5 posto).

Promjena nema na vrhu ljestvice najpozitivnijih političara: i dalje vrh drže dva predsjednika s tim da je Predsjednik Republike Zoran Milanović prvi izbor još od ožujka prošle godine (listopad 16,9 posto – rujan 16,4 posto). U stopu ga prati predsjednik Vlade Andrej Plenković (listopad 14,3 posto – rujan 15 posto). Ipak, oboje pozitivne doživljaje izazivaju kod manje od petine građana.Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević, koji je u fokusu bio zbog novog sustava odvajanja otpada, zadržao je treću poziciju uz rast u odnosu na rujan (listopad 5,5 posto -rujan 4,8 posto).

Prvi put je četvrti izbor vukovarski gradonačelnik i predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava (listopad 2,2 posto – rujan 2 posto), a nakon njega slijedi Miro Bulj (listopad 1,7 posto – rujan 2,2 posto). Tek nakon njih su Peđa Grbin (listopad 1,5 posto – 1,2 posto) i splitski gradonačelnik Ivica Puljak (listopad 1,4 posto – rujan 1,8 posto).

Najnegativniji političar

Ljestvicu najnegativnijih političara predvodi premijer Plenković. Slijedi predsjednik Milanović, a zatim Milorad Pupovac.

Četvrti je ministar obrane Mario Banožić kojeg bezuspješno predsjednik Milanović želi smijeniti. Nakon njega je Hrvoje Zekanović koji je i formalno počeo podržavati vladajuće.

Objavljene su i školske ocjene Ureda predsjednika, Vlade i Sabora. Najbolje i u listopadu prolazi Pantovčak s trojkom (listopad 2,79 – rujan 2,77) s tim da ga najviše ocjenjuju glasači SDP-a (daju mu prosjek 3,49), a najlošije HDZ-ovi biračima (daju mu prosjek 2,32), koji očekivano najbolje ocjenjuju Vladu i Sabor. No i izvršna i zakonodavna vlast i dalje su na dovoljan dva (Sabor u listopadu ima prosjek 2,16, a u rujnu je imao 2,20. Vlada u listopadu ima prosjek 2,18, a u rujnu je imala 2,15).

Sa smjerom kretanja zemlje nije zadovoljno čak 76 posto građana (u rujnu gotovo 80 posto). Njihova je predodžba da idemo u pogrešnom smjeru. Da je smjer dobar smatra 15 posto građana (u rujnu smatralo 13 posto) dok je gotovo deset posto neodlučnih.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI