GRAHA NEMA, PROSVJEDA IMA: Evo što su sindikati osmislili za 1.svibanj

Zarko Basic/PIXSELL

Možda neće biti prvomajskog graha, ali će zato i ove godine usred pandemije koronavirusa biti radničkih prosvjeda koji se organiziraju za 1. svibanj usred pandemije koronavirusa. Naime, kako kažu iz Saveza samostalnih sindikata Hrvatske po prvi put u povijesti povodom Međunarodnog praznika rada organizirati će e-prosvjed, s obzirom na to da pandemija koronavirusa ne dopušta održavanje tradicionalne sindikalne povorke i javnog prosvjeda.

”E-prosvjed, pod sloganom “Radnicima hvala – ali prvo prava”, održat će se putem platforme Zoom od 11 do 12 sati, a prenosit će se i na Facebook stranici SSSH”, objašnjavaju iz Sindikata,  dodajući da za nadolazeći praznik žele poslati poruku kako je kriza prilika da se jasno kaže kako nema povratka na staro nego da je vrijeme za novu paradigmu društvenog i ekonomskog razvoja.

”U virtualnom prosvjedu radnice će svjedočiti o utjecaju krize na njihov rad i radna mjesta, a vodstvo SSSH govorit će o njihovim zahtjevima i viziji rada i svijeta po mjeri čovjeka i budućnosti koja nas čeka kad najgori dio epidemije prođe”, najavljuju iz Sindikata prosvjed u kojem će sudjelovati i udruge civilnog društva koje će govoriti o drugim aspektima krize i rješenjima.

U Sindikatu također naglašavaju kako je kriza još jednom pokazala vrijednost svih radnika za funkcioniranje društva i naš svakodnevni život. ”To se odnosi na zdravstvene radnike, ali i one koji su rijetko u fokusu javnosti, a bez čijeg se rada normalan život ne može odvijati, kao što su trgovci, čistači, skupljači otpada, policajci, vatrogasci, graditelji i drugi.Mnogi im ovih dana zahvaljuju, ali radnicima su prvo potrebna bolja prava – veće plaće, bolji uvjeti rada, uključujući i bolju zaštitu zdravlja i sigurnosti na radu, prava koja će se poštovati”, navode uoči prosvjeda naglašavajući da je kriza otkrila neodrživost postojećeg društveno-ekonomskog sustava.

”Još jednom će se ogroman javni novac potrošiti na sprečavanje kolapsa ekonomije, a radnici će podnijeti dvostruku žrtvu – na svojim plaćama i radnim mjestima, ali i kao porezni obveznici”, smatraju u Sindikatu uz poruku da nova socijalna paradigma mora biti socijalno pravednija, ali i ozbiljnija uz adresiranje problema ekološke održivisti planeta. Zbog svih ovih razloga pozivaju građane da sudjeluju u e-prosvjedu te na taj način sagledaju uvjete u kojima rade dajući potporu zahtjevima za promjenom paradigme.



Facebook Comments

Loading...
DIJELI