GRBIN KOMENTIRAO RADNO ZAKONODAVSTVO: ‘Loši uvjeti rada su vodeći razlozi zbog kojih su Hrvatsku napustili deseci tisuća ljudi’

Foto: Sasa Buric/Cropix

Ususret stranačkoj konvenciji na temu radnog zakonodavstva, predsjednik SDP-a Peđa Grbin rekao je kako se treba okrenuti u korist radnika jer su loši uvjeti rada među vodećim razlozima zbog kojih su Hrvatsku napustili deseci tisuća ljudi.

“Radno zakonodavstvo u Hrvatskoj treba doraditi i okrenuti u korist radnika, ne samo zato što je to ispravno nego i zbog onih desetaka tisuća ljudi koji su napustili Hrvatsku zbog loših uvjeta rada. Primjerena plaća, uvjeti rada i radnička prava naš su prioritet”, istaknuo je.

Naglasio je kako ih “prvenstveno brine nesigurnost, što se najviše očitava kroz ugovore o radu na određeno vrijeme koje treba ograničiti, i kroz skraćivanje roka na koji se mogu primijeniti i kroz ograničavanje broja takvih ugovora koji se mogu zaključiti”.

Govorio je o tome kako Hrvatska godinama vodi bitku s radnom nedjeljom, ali isključivo za trgovine i isključivo kroz zabranu, dok SDP smatra kako tome treba doskočiti kroz zakon, na način da se sve poslodavce, privatne i javne, obveze da za posebne uvjete rada, prekovremene sate, rad nedjeljom, blagdanima, noću, smjenski rad moraju isplaćivati moraju isplaćivati dodatak koji će biti utvrđen zakonom jer brojni radnici nisu pokriveni kolektivnim ugovorom.

Najavio je da će SDP građanima ponuditi rješenja kao dio svog predizbornog programa.Istaknuo je da očekuje da Zakon o radu uskoro dođe u Hrvatski sabor.

Podsjetimo, SDP u subotu održava 9. Izvještajno-tematskoj konvenciji pod nazivom “Zaokružimo plaće” na kojoj će razmotriti i prihvatiti Polazne točke za reformu radnog zakonodavstva kako bi se uskladilo s tehnološkim napretkom, novim modelima rada, ali i unaprijedila zaštita radnika i radničkih prava.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI