GRBIN SE PITA JE LI KORONAKRIZA PROŠLA: Rafale je na duhovit način usporedio s Hummerima

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin prokomentirao je burnu raspravu o proračunu koja se vodila između oporbe i premijera.

“Proračun je najvažniji financijski, ali i politički dokument koji predstavlja jedna Vlada koji determinira smjer u kojem bi se država trebala razvijati. Ono što ovaj proračun nudi je status quo i brojne rupe i naravno da time ne možemo biti zadovoljni”, rekao je Grbin za N1.

Posebno ga je zasmetalo Vladin potez kojim žele manje ulagati u zdravstvo. Predviđeno je šest milijardi kuna manje.


“Je li koronakriza prošla, a da mi to ne znamo? U godini koja je pred nama predvidi se šest milijardi kuna manje za zdravstvo, a istovremeno se za borbene avione predvidi dvije milijarde kuna više”, oštar je Grbin.

“Ono što je ugroza u ovom trenutku je život i zdravlje ljudi, a ako je to na prvom mjestu, onda moramo izdvajati. Za avione možemo reći OK, nabavit ćemo ih, ali je li potrebno plaćati i financirati to u 2022. godini?”, upitao je Grbin.Osvrnuo se i na nabavku novih aviona koje smo kupili i za koje ćemo potrošiti platiti 1,1 milijardu eura. To je usporedio sa sredstvima izdvojenima za obnovu nakon potresa koja su 2021 smanjena.

“Zbog kompleksnosti aviona pitanje je koliko su Hrvatskoj potrebni. Možemo to slikovito opisati i tako da se Hrvatska, kupujući Rafale bez naoružanja koje bi trebalo pratiti tako kompleksan sustav, ponaša kao netko tko kupuje Hummera za odlazak na tržnicu. Nije realno, nije isplativo, a to ćemo plaćati kroz dugi niz godina, ne samo za nabavu, nego i za održavanje i sve drugo što to prati”, rekao je šef SDP-a Peđa Grbin.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI