GRBIN U SABORU ŽESTOKO PORUČIO! ‘HDZ-ova većina podmeće nogu, sprječava u radu i pretvara u birokratske ćate”

Sanjin Strukic/Pixsell

Danas se u Saboru raspravljalo o novom Zakonu u sprječavanju sukoba interesa. Naravno on je izazvao jaku i žestoku rasprave kod oporbenih zastupnika.

Tako je čelnik SDP-a Peđa Grbin ocijenio u utorak u Saboru kako bi se Zakon o sprječavanju sukoba interesa trebao zvati ‘zakon o promoviranju sukoba interesa’, upozorivši da će borba protiv korupcije nestati usvajanjem novog zakona koji predlaže Vlada.

“Zakon se ne bi trebao zvati ‘zakon o sprječavanju sukoba interesa’, već o promoviranju sukoba interesa jer ako si u sukobu interesa, nećeš dobiti nikakvu kaznu ni osudu… to je put da Hrvatska postane još korumpiranija država i da političari HDZ-a imaju još prilika stavljati u svoj džep”, poručio je Grbin u saborskoj raspravi.


Umjesto da jača neovisne institucije koje bi trebale predstavljati branu korupcije, istaknuo je, HDZ-ova većina radi suprotno, “podmeće nogu, sprječava u radu i pretvara u birokratske ćate”.

“Labava pravila ne odgovaraju samo HDZ dužnosnicima”, naglasila je Katarina Peović (Klub HSS -a i RF), spomenuvši kupnju poljoprivrednog zemljišta oca vukovarskog gradonačelnika i čelnika Domovinskog pokreta Ivana Penave te softver Miroslava Škore, bivšeg čelnika te stranke.I Nikola Grmoja (Most) upozorio je kako je cilj zakona razvodniti i razvlastiti Povjerenstvo. “Cilj je kaos, pravna nesigurnost, nejednakost kriterija te iživljavanje političke većine nad manjinom na svim razinama državne vlasti”, rekao je Grmoja, kritizirajući zakonsku odredbu o obvezi donošenja etičkih kodeksa za svaki grad i općinu.

Zakon predlaže Vlada na čijem čelu sjedi čovjek koji je svoju rodbinu zaposlio u dubrovačkoj zračnoj luci, čiji ministri ljetuju na jahtama tajkuna, Vlada koja se vozi državnim avionom na stranački skupu u Finsku i to u trenutku kada nam lekcije drže OLAF i europski tužitelj, to dovoljno govori o zakonu i borbi protiv korupcije, istaknuo je Davor Bernardić (Klub Socijaldemokrata).

Marko Milanovuć Litre (Hrvatski suverenisti) ustvrdio je kako državne strukture žive u simbiozi s korupcijom poput parazita te da zakon koji se predlaže to neće promijeniti.

Urša Raukar Gamulin (Možemo!) predložila je da se u imovinskim karticama unosi i imovina punoljetne djece i roditelja,te promjena namjene zemljišta iz poljoprivrednog u građevinsko.

Stephen Nikola Bartulica (DP) ukazao je pak na utjecaj politike na realno gospodarstvo što, smatra, neće riješiti nijedan zakon dok se ne smanji uloga države.

Dragana Jeckov (SDSS) složila se kako ne bi bilo dobro Povjerenstvo pretvoriti u krajnje birokratsko tijelo koje će skupljati imovinske kartice te naglasila kako bi cilj trebala biti prevencija, a ne kažnjavanje sukoba interesa.

Vladajući su u raspravi isticali kako će se novim zakonom proširiti ovlasti Povjerenstva, ojačati mehanizmi kontrole, unaprijediti sustav sankcioniranja. Odbacili su kritike da kod izrade zakona nisu uvažene preporuke GRECO-a.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI