GRBINU TO NIJE PO VOLJI: ‘Zbog Plenkovića i Jandrokovića mi nismo pravna država, a Mireli Čavajdi moramo skinuti kapu’

Screenshot N1

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin gostovao je u Intervjuu tjedna TNT-a.

Najprije je govorio o raspravi o Zakonu o pobačaju:

“Imali smo cijelonoćnu debatu o Zakonu kojim želimo urediti medicinski prekid trudnoće. Žao mi je da su vladajući, HDZ, to stavili u taj kasni termin, ali u konačnici nema veze, u koje god doba bilo mi ćemo biti tamo i rapravljati o stvarima koje su nam važne”, rekao je.

Dodaje i kako ne bi rekao da je toliko iznenađujuće što su neki članovi vladajuće koalicije glasali za njihov prijedlog Zakona o pobačaju.

Govorio je i o slučaju trudnice Mirele Čavajde:“Slučaj Čavajda nam je pokazao da smo mi nažalost još uvijek u takvom društvenom trenutku da bez snažne reakcije i potpore te ogromne hrabrosti jedne osobe ti ne možeš ostvariti svoja prava. Posljednjih dana razmišljam o tome koliko je još Mirela Čavajda koje nisu istupile. Boli me kad razmišljam o tome s kakvom su se boli, osudama i pritiskom one morale susretati pri ostvarivanju svojih prava i pitanje jesu li ih uopće uspjele ostvariti. Toj ženi svi moramo skinuti kapu do poda i reći joj veliko hvala jer je započela borbu koja treba osigurati da više nijedna žena ne prođe kroz takav pakao”, rekao je.

Naglašava kako Hrvatska mora osigurati izvođenje feticida.

“Hoće li netko reći da su Slovenci nemoralni ljudi? Ili liječnici drugih zemalja u kojima se to radi? Oni su neljudi? Ako je problem edukacija, a to mi je malo teško zamisliti jer živimo u zemlji u kojoj se provodi transplatacija srca, jetre i volimo biti samozadovoljni kada govorimo o uspjesima naše medicine. Nitko me ne može uvjeriti da je transplatacija srca jednostavniji zahvat od prekida trudnoće. Ali okej, prihvaćam, u ovom trenutku možda nemamo liječnika koji to obavlja. Što u tom trenutku Ministarstvo zdravstva treba napraviti? Osigurati edukaciju takve osobe koja će taj zahvat napraviti”, govori i dodaje:

“Ako možemo uvoziti radnu snagu u drugim sektorima jer te snage nedostaje u Hrvatskoj i ne možemo u Hrvatskoj naći liječnika koji bi obavio taj zahvat, onda ga potražimo negdje drugdje”. Rekao je i kako tu nije u pitanju možemo li tog liječnika platiti nego želimo li.

Analizirao je i sam Zakon za koji neki liječnici tvrde da je nedorečen:

“Zakon je jasan. Ovo govorim i kao pravnik i kao političar. Ako Zakon kaže da se prekid trudnoće nakon 10. tjedna može napraviti u zakonom propisanom slučaju i ne propisuje gornju granicu, onda znači da se taj zahvat može napraviti od 10. tjedna do bilo kojeg vremena prije kraja trudnoće. Ako nema gornje granice, zakonodavac zna zašto je takav zakon donio. Imamo zakon, zakon je propisao proceduru, zakon je tu proceduru ostavio u nadležnost nekim tijelima i ta su tijela donijela odluku. Točka. Jasno”, kaže i dodaje:

“Imamo zakon koji propisuje da se nešto smije, imamo tijelo kojem je prepuštena kontrola, prvostupanjsko i drugostupanjsko i drugostupanjsko je donijelo odluku da se taj zahvat može napraviti i u tom slučaju nitko u Hrvatskoj, koji bi postupio u skladu s tim uputama, ne bi prekršio zakon. Ne vjerujem i ne mogu prihvatiti da je zdravstvena struka u Sloveniji toliko napredna u odnosu na Hrvatsku da se ovakvi zahvati tamo obavljaju, a u Hrvatskoj ne mogu”.

Na pitanje jesmo li pravna država, kaže:

“Ne. Nemam ni mogućnosti ni potrebe da taj odgovor dodatno obrazložim. Mi smo ponašanjem Plenkovića i Jandrokovića u jako kratkom vremenu prestali biti pravna država”.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI