GRLIĆ RADMAN JE JAKO ZABRINUT! Evo reakcije šefa diplomacije na američke sankcije predsjedniku Federacije BiH

Foto: Screenshot/HRT

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman u utorak je komentirao sankcije SAD-a predsjedniku Federacije BiH Marinku Čavari.

“Zabrinuti smo za stabilnost i funkcionalnost BiH kao države”, izjavio je Grlić Radman.
“Hrvatska je najveći zagovaratelj proeuropske, pronatoovske BiH zbog 101 razloga o kojima smo puno puta govorili. Važno je istaknuti Dejtonsko-pariški sporazum koji jamči konstitutivnost i jednakopravnost triju naroda condicio sine qua non. Održivost BiH jedino moguća ako se poštuje jednakopravnost triju konstitutivnih naroda”, nastavio je.
Dodao je kako je razgovara s premijerom Andrejom Plenkovićem i njemačkim kancelarom Olafom Scholzom.

“Razgovarali smo baš dugo o BiH, govorili smo o višenacionalnoj prirodi, multietničnosti i kulturalnosti BiH i važnosti na specifičan položaj i geostrateški položaj te utjecaj trećih da se jedino uz uvjet poštivanja Dejtonsko-pariških načela o jednakopravnosti, prije svega u bošnjačko-hrvatskoj federaciji te da se osigura legitimnost predstavljanja konstitutivnih naroda u najvišim tijelima BiH”, rekao je.

“Ovime se ne postiže nikakav mir, ne pridonosi se stabilnosti, ne šalju se dobre poruke zemljama Zapadnog Balkana”, dodao je.
“Mislim da BiH može možda steći sve preduvjete za kandidatskog članstva u EU, zaključio je.

“Uvjeren sam da je Čavara kao odgovoran političar izabran legitimno od HDZ-a BiH upravo radi sve u smjeru kako bi se ispoštivao Dejtonsko-pariški sporazum. Sve korake koji idu u smjeru ispravljanja svih nepravdi koje su učinjene Hrvatskom narodu kao najmalobrojnijem narodu u BiH Hrvatska podržava”, rekao je.

Facebook Comments



Loading...
DIJELI