GRLIĆ RADMAN KOMENTIRAO PROŠIRENJE EU-a: ‘Sve ide u smjeru pokretanja pregovora za ulazak Sjeverne Makedonije i Albanije u Uniju’

Foto: Screenshot/HRT

“Sve ide u tom smjeru da se pokrene pregovarački proces za članstvo Sjeverne Makedonije i Albanije u Europskoj uniji”, rekao je u četvrtak na Ohridu ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman.

On sudjeluje na Prespa Forumu na kojem, među ostalima, participiraju čelnici zapadnog Balkana i visoki dužnosnici Europske unije.

Hrvatski ministar vjeruje kako ima dovoljno vremena da se dogovor postigne do sastanka na vrhu između Europske unije i zapadnog Balkana koji se održava za tjedan dana.

Na Ohrid su stigli i predsjednik Europskog vijeća Charles Michel te povjerenik Europske komisije za proširenje Oliver Várhelyi.

Nisu najavljeni predstavnici Bugarske koja je blokirala otvaranje pregovora sa Sjevernom Makedonijom radi identitetskih pitanja. Time je blokiran put i Albaniji jer ih EU tretira u paketu.Hrvatski ministar vanjskih poslova je naglasio kako je “proširenje EU-a strateški interes Hrvatske i EU-a te da taj savez mora koristiti sve svoje pravne mehanizme za reforme u zemljama kandidatima kako bi što prije ostvarile europsku perspektivu”.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI