GRLIĆ RADMAN O IZBORNOM ZAKONU U BiH: ‘Treba još jednom pokušati izmijeniti zakon jer ne jamči konstitutivnost naroda’

Foto: Marko Todorov/Cropix

U Bosni i Hercegovini treba provesti izbornu reformu, a za to je potrebno učiniti još jedan pokušaj, rekao je u ponedjeljak u Bruxellesu Gordan Grlić Radman, hrvatski ministar vanjskih poslova. Napomenuo je kako sadašnji izborni zakon ne jamči ravnopravnost konstitutivnih naroda, a to nije dobro za stabilnost zemlje. On je došao na sastanak ministara vanjskih poslova država članica EU-a, a razgovarat će se o situaciji na zapadnom Balkanu te o ruskoj agresiji na Ukrajinu.

“U BiH još uvijek nemamo izborni zakon koji jamči ravnopravnost triju konstitutivnih naroda i ostalih i to nije dobro za stabilnost zemlje. Moramo napraviti još jedan pokušaj da se provede izborna reforma jer to i put prema kandidatskom statusu”, istaknuo je Grlić Radman.

Grlić Radman je rekao da EU mora poslati zemljama zapadnog Balkana snažnu poruku o njihovu pristupanju Uniji, prije svega otvoriti pregovore s Albanijom i Sjevernom Makedonijom i napraviti napredak u vezi s viznom liberalizacijom za Kosovo.

“Moramo povećati pritisak na Rusiju da prestane s agresijom. Hrvatska podržava šesti paket sankcija protiv Rusije. Ona može pridonijeti energetskoj sigurnosti s obzirom na svoj geostrateški položaj i svoju infrastrukturu”, rekao je Grlić Radman.

Podsjetimo, Europska komisija je prije 12 dana predložila šesti paket sankcija protiv Rusije, koji uključuje zabranu uvoza ruske nafte. Međutim, oko toga još nema dogovora među članicama, a glavna prepreka je Mađarska, koja traži izuzeće od embarga na naftu.Litavski ministar vanjskih poslova Gabrielius Landsbergis rekao je u vezi s tim da je EU talac jedne države članice, ne spominjući pritom izrijekom Mađarsku.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI