GRLIĆ RADMAN O PREDSJEDNIKU: ‘Milanović se ponaša kao milicajac ’45. kad se istjerivalo ljude iz crkve’

Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX

Sastanak vladajuće koalicije održan je u utorak u Banskim dvorima. Ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman rekao je da se razgovaralo o stanju u gospodarstvu i poljoprivredi. Napomenuo je kako je parlamentarna većina spremna podržati pristupanje Švedske i Finske NATO-u, objavio je N1. 

“Naravno, kada ta tema dođe na dnevni red Sabora u smislu ratifikacije sporazuma, procedura je jednostavna. Hrvatska prepoznaje važnost Finske i Švedske kao visokorazvijenih zemalja kad je u pitanju vladavina prava i demokracija. Mislim da će njihovo članstvo u NATO savezu doprinijeti jačanju naše obrane i sigurnosti”, rekao je Grlić Radman.

Govorio je o tome kako su “ponovno čuli teze koje je iznio predsjednik države da treba staviti veto na širenje NATO-a”.

“Naravno da te teze nanose štetu Hrvatskoj, sramote nas i dovode u izravnu vezu pitanje rješavanja pitanja Hrvata u BiH i štete i njima. Začuđeni smo i zgroženi rječnikom. Izdajnik se rijetko može čuti u vokabularu demokratskih zemalja- Moglo se čut ’45 kad su svi hrvatski patrioti bili izdajnici. Moglo se čuti i da će on progoniti kao đavao grešnu dušu… Nečuveno je da će on progoniti legalno i legitimno izabrane zastupnike u Saboru. To nam nanosi strašno veliku štetu. Predsjednik se ponaša kao milicajac ’45. kad se istjerivalo ljude iz crkve i progonilo ih samo zato što su vjernici. Stvara se percepcija Hrvatske kao incidentne države”, istaknuo je ministar.

Dodao je da se Milanović sada “nudi kao spasitelj Hrvata u BiH, a otkrio ih je tek prije godinu dana”.



Ponovio je kako predsjednik relativizira situaciju u Ukrajini te ima proruske stavove.

“Cijeli svijet je optužio brutalnu rusku agresiju, a on još uvijek podržava Rusiju. Ja poštujem instituciju Predsjednika, ali on radi nepopravljivu štetu, a mi moramo svaki dan peglati ono što je on izgovorio”, naglasio je.

Mišljenja je kako Milanovićevi istupi ne pomažu Hrvatima u Bosni i Hercegovini te da vladajući imaju drugi put, strpljiviji i da je njihov put dugačak.

Na pitanje može li Vlada učiniti nešto da spriječi predsjednikov veto na članstvo Finske i Švedske u NATO-u, Grlić Radman je odgovorio kako vladajući znaju proceduru.

On smatra da “predsjednik može samo napraviti show u proceduralnom smislu”.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI