GRLIĆ RADMAN O ULASKU FINSKE I ŠVEDSKE U NATO: ‘Hrvatska bezrezervno podržava njihovu odluku’

Foto: Marko Todorov/Cropix

Hrvatska “bezrezervno” podržava članstvo Finske i Švedske u NATO savezu, rekao je u srijedu šef hrvatske diplomacije Gordan Grlić Radman. Dodao je kako je stalnom predstavniku pri NATO-u u Bruxellesu dao naputak za prihvaćanje zahtjeva za članstvo te dvije zemlje.

“Ja sam apsolutno u ime Hrvatske vlade na neformalnom sastanku ministara vanjskih poslova NATO-a u Berlinu proteklog vikenda kazao da dajemo nedvojbenu, bezrezervnu podršku tim zemljama (…) to je bilo bez imalo okolišanja”, istaknuo je Grlić Radman za Hrvatski radio.

Podsjetio je da su zbog ruske invazije na Ukrajinu i posljedično tome rekonfiguracije svjetskog međunarodnog poretka dvije tradicionalno neutralne zemlje odlučile svoju sigurnost zatražiti u NATO savezu koji jamči sigurnost svojim zemljama članicama.

“Osjećaju se ugroženima, dobrodošle su u Savez, one, s obzirom na vlastite potencijale, jačaju time demokratske standarde i sveukupni potencijal NATO-a (…) stalni predstavnik pri NATO-u u Bruxellesu Mario Nobilo ima moj naputak za prihvaćanje aplikacije Finske i Švedske u Savez te će dobiti punomoć Vlade za potpisivanje protokola koji će uslijediti ovih dana”, rekao je ministar vanjskih poslova.

Dodao je kako “postoje još nekakvi razgovori s Turskom”.



Naime, Turska je zaprijetila blokadom pristupa Švedske i Finske u NATO ukoliko ne ispune uvjete Ankare, tj. moraju prestati podržavati terorističke skupine u svojim zemljama, prvenstveno Radničku stranku Kurdistana (PKK), pružiti jasna sigurnosna jamstva i ukinuti ograničenje izvoza oružja Turskoj.

Grlić Radman se osvrnuo na izjave predsjednika Zorana Milanovića da Hrvatska treba blokirati pristup Finske i Švedske u NATO sve dok se ne izmijeni izborni zakon u BiH. Rekao je da su to “ucjene” i da je to “neeuropski”.

Na pitanje ima li pomaka u rješavanju sudbine hrvatskog državljanina koji se pridružio ukrajinskoj vojsci i trenutno se nalazi u ruskom zarobljeništvu, kratko je odgovorio da je “naša briga i dužnost vratiti ga u domovinu” kao i to da postupak zahtijeva “diskreciju”.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI