GRLIĆ RADMAN UPOZORIO NA NEFORMALNOM SASTANKU NA PLANOVE SRBIJE: ‘Destabilizira cijelu već dovoljno krhku regiju’

Foto: MVEP

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman u Pragu je na dvodnevnom sastanku gdje se raspravljalo o suspenziji izdavanja viza građanima Rusije.

Iz MVEP-a ističu kako je postignut politički dogovor “o potpunoj suspenziji primjene Sporazuma između EU-a i Ruske Federacije o pojednostavnjenju izdavanja viza, kao i o nepriznavanju putovnica izdanih na okupiranim teritorijima”.

Dotakao se politike Srbije

Grlić Radman je pozvao na neformalnom sastanku (Gymnich) s europskim kolegama u Pragu da EU više pozornosti posveti zapadnom Balkanu u kontektstu ruske agresije i poručio da Ukrajina može i dalje računati na potporu Hrvatske, priopćili su iz Ministarstva.

Dodaju kako je ministar naglasio važnost sigurnosti i stabilnosti u neposrednom susjedstvu EU-a, pogotovo na zapadnom Balkanu.“Trebali bismo više pažnje posvetiti zapadnom Balkanu. Umjesto da nam se pridruži u osudi ruske agresije, Srbija šalje svog ministra unutarnjih poslova u Moskvu, a istovremeno njihovi najviši dužnosnici iznose nacionalističke poruke i revizionističke narative u okviru imperijalne politike tzv. srpskog sveta. To ne bi trebalo proći nezapaženo jer očito nije u skladu sa stavom EU-a i destabilizira cijelu već dovoljno krhku regiju”, rekao je ministar Grlić Radman.

Rasprava o ratu u Ukrajini

“Ukrajina i dalje može računati na potporu Hrvatske u širokom spektru područja, od humanitarne pomoći do razminiranja i poslijeratnog oporavka. Spremni smo također podržati Moldovu i Gruziju u njihovim reformskim procesima i podijeliti vlastito iskustvo i znanje o pristupanju EU-u”, dodaje.

Prvi radni dio sastanka ministri su posvetili odnosima EU-a i Afrike.

“Globalne posljedice ruske agresije samo su dodatno naglasile mnoge izazove s kojima se afričke zemlje već suočavaju. EU već daje značajan doprinos neposrednim, ali i dugoročnim rješenjima za ključne krize i izazove u Africi, putem brojnih programa i instrumenata. No, potrebno je uložiti dodatne napore u izgradnji povjerenja i partnerstva, kao i sveukupnu provedbu plana ulaganja u okviru strategije “Global Gateway” koji je EU usvojila u veljači”, kazao je Grlić Radman.

Potvrđena je i važnost zadržavanja jedinstva, daljnjeg jačanja transatlantskog partnerstva i osnaživanja suradnje s ključnim globalnim partnerima te nastavak sveobuhvatne potpore Ukrajini, rada na otpornosti, uključujući i energetsku diversifikaciju, zaključuje MVEP.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI