GRLIĆU RADMANU JE DOSTA DODIKOVE PODJELE: ‘Nezamislivo je da dođe do promjene granica BiH’

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman komentirao je stanje na Kosovu, izbore u Njemačkoj i izjave Milorada Dodika.

Govoreći o Kosovu i gomilanju vojske na granici Srbije i Kosova, iznio je kako presuđuje odgovornost prema miru i stabilnosti.

“Sigurno da političkim liderima nije u interesu destabilizacija regije. I Srbija i Kosovo vode računa o tome. U svakom slučaju, stabilnost regije je važna”, rekao je Grlić Radman.


Kaže kako će hrvatske snage djelovati zajedno sa svojim saveznicima onako kako to bude nalagala potreba. Komentirao je i izbore u Njemačkoj.

“Pokazalo se na prošlim izborima, prije četiri godine, agonija je trajala šest mjeseci i osobito gospodarstvenici, srednje i malo poduzetništvo i savez njemačke industrije, koji je kralježnica njemačkog gospodarstva, inzistira na što ranijem sastavljanju vlade. Evo, i predsjedavanje G7, ali naravno, tu su i neke druge agende, tu su i francuski izbori koji dolaze”, kaže minister.Kazao je i kako su u igri novi trendovi.

“Očito da je i zelena i digitalna agenda na neki način trendovska. Ovdje vidimo da je na pomolu fragmentiranje biračkog tijela, vidjeli smo šest stranaka i ostalih… Dvije državotvorne stranke, Unija i SPD, nisu više tako jake kao što su nekada bile, dolazi do promjena”, kaže Grlić Radman.

Dodaje, u vezi potencijalne promjene odnosa Hrvatske i Njemačke, kako svaka promjena može donijeti i neki novi narativ, ali da će svaka odgovorna politika ići u pravcu perspektive u pozitivnim vrijednostima.

Komentirao je i izjave Milorada Dodika o nezavisnoj Republici Srpskoj i rekao kako je nezamislivo da dođe do promjene granica.

“Svima je u interesu cjelovita, suverena BiH, ali naravno, prije svega, funkcionalna, institucionalno funkcionalna BiH koja može biti jedino prosperitetna ako se poštuje konstitutivnost i jednakopravnost triju konstitutivnih naroda i ostalih građana”, rekao je Grlić Radman za HRT.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI