Grmoja opleo po vladajućima: “Plenković i Vučić hrvatske žrtve koriste za izgradnju međunarodnih karijera”

screenshot

Most nezavisnih lista osudio je otvaranje novog poglavlja pristupnih pregovora Srbije i EU, jer Srbija ne surađuje u izvršavanju obaveza preuzetih pri otvaranju poglavlja 23. Time se iskazuje nepoštovanje prema žrtvama velikosrpske agresije, a može se postaviti i pitanje povezanosti izbora Marije Pejčinović-Burić za novu glavnu tajnicu Vijeća Europe uz srpsku podršku, s neutemeljenim napretkom Srbije u pregovorima.

“Ovaj tjedan obilježili su diplomatski uspjesi Hrvatske i Srbije. Glasovanje u Vijeću Europe je tajno, pa ne znamo jesu li srpski predstavnici podržali Mariju Pejčinović Burić, ali glasovanje u EU o otvaranju novog srpskog poglavlja je jednoglasno, pa pouzdano znamo da je predstavnik Hrvatske podržao otvaranje novog srpskog poglavlja. Plenkovićeva i Vučićeva vlada slave ove diplomatske uspjehe. Jedini koji ne slave su hrvatske žrtve srpske agresije na čiji račun se izgrađuju međunarodne birokratske karijere i ostvaruju interesi države odgovorne za najveće zločine u Europi od 2. svjetskog rata”, izjavio je politički tajnik Mosta Nikola Grmoja.

Grmoja je podsjetio da ministrica Pejčinović-Burić već dvije godine krši važeću Odluku hrvatske Vlade i odbija sazvati obavezne sastanke Vladina Povjerenstva za nadzor srpskoga poštivanja obaveza preuzetih pri otvaranju poglavlja 23.o pristupanju Srbije u EU. Te obaveze Srbije uključuju “brzu dostavu informacija” o nestalim osobama, kao i “omogućavanje pristupa pravdi žrtvama” srpske agresije. Dužnosnici Vlade RH i hrvatske žrtve potvrđuju da Srbija ne izvršava te obaveze, a ministar Bošnjaković i pomoćnik ministra Medveda Sučić javno tvrde da Srbija ne surađuje u izvršavanju obaveza preuzetih pri otvaranju poglavlja 23.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI